Home / Paduri / Program de guvernare fără perdele forestiere

Program de guvernare fără perdele forestiere

Programul de guvernare Dăncilă pentru domeniul mediu cunoaște foarte puțineajustări, dar cea mai interesantă modificare se regăsește în sectorul forestier. Dacă principala preocupare în domeniul deșeurilor o reprezintă siturile contaminate, perdelele forestiere dispar dintre preocupările principale ale Cabinetului Dăncilă.

Guvernarea îşi propune, în primul rând, eliminarea fenomenului defrişărilor şi al exploatărilor iraţionale care agravează starea unor ecosisteme fragile”, se arată și în noul Program de guvernare, care atrage atenția că „Guvernul nu este şi nu a fost niciodată împotriva exploatării raţionale a fondului forestier din România. Dimpotrivă, lemnul este o resursă regenerabilă. O exploatare durabilă a pădurilor este esențială în lupta împotriva schimbărilor climatice, conform rezoluțiilor conferinței privind schimbările climatice de la Paris”, se precizează în document.

Programul de guvernare Dăncilă în domeniul forestier este identic cu cel al guvernelor PSD anterioare, mai puțin în ceea ce privește perdelele forestiere. Anterior, „urgentarea realizarii sistemului naţional de perdele forestiere de protecţie prin promovarea unei legislaţii specifice care să faciliteze implementarea acestuia” făcea parte dintre prioritățile guvernamentale. În noua variantă, această prioritate a dispărut. Perdelele forestiere au fost considerate de foarte mulți ani ca fiind esențiale pentru protejarea drumurilor.

Problema siturilor contaminate

Cea mai mare problemă a României în ceea ce privește deșeurile o reprezintă siturile contaminate, deși, la prima vedere, ar părea că gunoaiele ar fi cele care ar trebui să ocupe agenda demnitarilor. Mai ales că România este dată în judecată de Comisia Europeană la Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru că nu a închis depozitele de deșeuri neconforme. Și oricum nu toate județele au sisteme de management integrat al deșeurilor, la loc de frunte fiind chiar capitala țării.

„În momentul de faţă, în România au fost inventariate 1.393 situri contaminate, dintre care 210 situri contaminate istoric şi 1.183 situri potenţial contaminate. Cu ajutorul fondurilor europene mare parte dintre siturile contaminate istoric pot fi ţinute în limite normale, iar cele cu potenţial de contaminare pot redeveni utilizabile. Siturile contaminate trebuie să fie gestionate eficient, cât mai repede cu putinţă, pentru ca românii să poată reutiliza aceste situri ca parte a economiei reale, funcţionale. Doar aşa putem extrage maximum de rezultate dintr-un proiect economic, care trebuie să ţină ţara noastră în topul creşterilor economice la nivel regional şi european. Guvernul va realiza o listă de priorităţi în ceea ce priveşte gestionarea siturilor contaminate, se arată în Programul de guvernare 2018-2020.

În acest sens, Guvernul şi-a propus aplicarea, în perioada 2018 – 2023, a unor măsuri care vor determina reducerea suprafeţelor poluate istoric, printre acestea fiind: măsuri de decontaminare şi ecologizare a siturilor poluate istoric, refacerea ecosistemelor naturale şi asigurarea calităţii solului în vederea protejării sănătăţii umane.

Beneficiarii direcţi au acestor măsuri vor fi Unităţile Administrativ Teritoriale (UAT) iar impactul financiar se ridică la 140 de milioane de euro, din care 85% (aproximativ 119 milioane de euro) reprezintă alocare din fondurile Uniunii Europene (UE) şi 15% (circa 21 de milioane de euro) finanţare publică naţională.

Sursa: Focus Energetic

Publicat de: ziarmediu

Alte articole

Tăierile ilegale au fost reduse cu 35% în fondul forestier din Vrancea

Tăierile ilegale de lemn din pădurile Vrancei s-au redus cu circa 35%, arată un raport …