Home / Paduri / DIICOT a descoperit mobilă din evaziune fiscală cu lemn la negru la Alba Iulia

DIICOT a descoperit mobilă din evaziune fiscală cu lemn la negru la Alba Iulia

807 facturi fiscale emise de firmă fantomă au înregistrat în contabilitate un producător de mobilă din Alba Iulia și o firmă afiliată. Un inginer de la Direcția Silvică Alba era complicele unor firme fantomă care doreau să exploateze lemn din păduri.

Un important jucător din industria de mobilă din Ardeal, Transilvania Production din Alba Iulia, este implicat până peste cap într-un dosar penal de evaziune instrumentat de procurorii structurii centrale a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).

Astfel, conform datelor celor de la DIICOT societatea comercială amintită s-a aprovizionat fictiv cu material lemons de la mai multe societati comerciale din judetul Alba, care nu dispuneau de utilaje și personal pentru a executa exploatări forestiere sau pentru a proceda la transportul lemnului, nu au depus bilanturi contabile, au intrat în stare de  insolvență, existând indicii că aceste societăți comerciale au fost folosite ca paravan pentru achiziții efectuate „la negru”.

aprovizionate  în acest mod de SC Transilvania Production SRL de la societățile comerciale suspecte de a fi firme fantomă depășește suma de 2.000.000 euro, contravaloarea materialului lemons aprovizionat în perioada de referință fiind achitată de beneficiar  prin bancă, în conturi bancare deschise în numele societăților pretins furnizoare. Ulterior, sumele de bani au fost ridicate în numerar, o parte dintre acestea au fost achitate furnizorilor reali, iar diferența a fost însușită. În acest fel, cheltuielile de aprovizionare au fost majorate artificial, conducând la micșorarea profitului și implicit la diminuarea impozitelor aferente datorate bugetului de stat.

Din conținutul raportului de constatare întocmit de către specialiștii din cadrul DIICOT rezultă  că în perioada perioada martie 2008 – august 2014, în documentele financiar-contabile ale societăților Transilvania Production SRL SRL (administrată de Dorel Morar,  Valentin Ioan Oprea, Constantin Raiu) și Maria Production SRL (administrată de Morar Dorel și Morar Maria) au fost evidențiate operațiuni fictive în valoare totală de 19.135.369,3  lei, constând în achiziţii de 36.252 mc cherestea rășinoase, 2.791 mc cherestea fag și 1.156 mc cherestea stejar  care nu s-au derulat în realitate.

 Anchetatorii arată că în baza unui număr de 807 facturi fiscale emise în numele societăților comerciale controlate în mod direct de Nicolae Florea sau indirect, prin intermediul altor personaje, prejudiciindu-se astfel bugetul de stat cu suma totală de 3.061.655,8 lei (711.817 euro) reprezentând impozit pe profit, din care suma de 2.125.086,8 lei (493.238 euro) reprezintă prejudiciul aferent cheltuielilor nereale în cuantum de 13.281.794,3 lei înregistrate de  SC Transilvania Production SRL și suma de 936.569 lei (218.579 euro) reprezintă prejudiciul aferent cheltuielilor nereale în cuantum de 5.853.575 lei  înregistrate de  SC Maria Production SRL.

 Companie aflată de 24 de ani pe piață

Citeste toata stirea aici:

Sursa: Romania Libera

Publicat de: ziarmediu

Alte articole

Tăierile ilegale au fost reduse cu 35% în fondul forestier din Vrancea

Tăierile ilegale de lemn din pădurile Vrancei s-au redus cu circa 35%, arată un raport …