Home / Paduri / Sorin Bumb: Proiectul de lege ce interzice exportul de bușteni și lemn de foc a trecut de Comisia de Industrii a Camerei Deputaților

Sorin Bumb: Proiectul de lege ce interzice exportul de bușteni și lemn de foc a trecut de Comisia de Industrii a Camerei Deputaților

Un prim pas spre stoparea exporturilor masive de bușteni de lemn și lemn de foc a fost făcut in data de 05.12.2017. Comisia pentru Industrii și Servicii a camerei Deputaților a dat aviz favorabil proiectului de lege pentru reglementarea exploatării şi exportului masei lemnoase provenind din România, elaborat de mine și de Corneliu Olar, prin care se va stopa exportul de lemn de foc și bușteni de lemn.

Încercăm astfel să ajutăm industria locală în lupta inegală pe care o are de dus cu giganții lemnului și în același timp încercăm să facem dreptate în cazul oamenilor care îngheață de frig cu pădurea lângă ei, din cauza unor legi strâmbe.

În condițiile în care, în România de astăzi, peste 3,5 milioane de gospodării se încălzesc iarna folosind lemnul, iar exportul de bușteni a însemnat, doar în primele opt luni ale acestui, an circa 770.000 de tone de lemn, măsuri urgente trebuiesc luate pentru a proteja cetățenii României.

Din cauza exportului masiv de materie primă de calitate, sub formă de bușteni, industria de prelucrare a lemnului din România s-a prăbușit în anii de după Revoluție. Exportul masiv de lemn de foc a făcut ca prețul lemnului să crească de 3 ori în ultimii doi ani, iar cetățenii români au ajuns în situația paradoxală în care sunt obligați să cumpere lemn de foc din import, deoarece le-a fost limitat drastic accesul la lemnul de foc din pădurile României.

Credem că pentru dezvoltarea României trebuie limitat exportul de materii prime și încurajată prelucrarea acestor materii la noi în țară. Se creează astfel locuri de muncă și venituri importante la bugetul statului, protejând, în același timp, interesele cetățenilor români.

Proiectul de lege depus de noi este în acord cu măsuri existente în alte state europene, precum Italia, Franța sau Germania, care știu cum să-și protejeze pădurile și economia.

O dată ce legea va fi aprobată, exportul va fi permis doar în condițiile în care masa lemnoasă capătă o valoare adăugată semnificativă, prin prelucrarea ei în fabrici din România. Se va permite doar exportul de furnire, panouri din lemn, parchet ambalat în panouri, elemente de dulgherie și tâmplărie, ambalaje din lemn, mobilă și alte produse finite din lemn.

Sursa:Ziarul Unirea

Publicat de: ziarmediu

Alte articole

Tăierile ilegale au fost reduse cu 35% în fondul forestier din Vrancea

Tăierile ilegale de lemn din pădurile Vrancei s-au redus cu circa 35%, arată un raport …