Home / Mediu / CHINA VA FINALIZA PANA IN 2020 UN ORAS PADURE CARE ABSOARBE POLUAREA!

CHINA VA FINALIZA PANA IN 2020 UN ORAS PADURE CARE ABSOARBE POLUAREA!

In momentul de fata, China este probabil cea mai inovatoare tara in materie de modele ecologice propuse pentru orasele imbacsite de noxe. Cel mai nou proiect chinez ce isi propune construirea unui oras fara poluare este cel imaginat de arhitectul italian Stefano Boeri. Acesta a conceput un oras de 30.000 de locuitori si un milion de plante care vor fi capabile sa absoarba toata poluarea produsa de oameni.

Aceasta fortareata vegetala se doreste o alternativa sanatoasa la orasele actuale chineze, imbaxite de noxe si tot mai aglomerate ca urmare a exodului rural masiv cu care se confrunta China in ultimii ani. A(er)pocalipsa chineza se traduce prin 4 000 de decese survenite zilnic din cauza proastei calitati a aerului din orase.

Orasul futurist imaginat de arhitectul Boeri va fi situat in regiunea Liuzhou, va avea 30.000 de locuitori, va fi capabil sa isi curete singur atmosfera de noxe si va produce mai multa energie decat va consuma. In plus, arhitectul spune ca va fi gata pana in anul 2020…

Intrebat de publicatia franceza Paris Match, cum are de gand sa puna in practica acest proiect, arhitectul Stefano Boeri a spus ca se va folosi de natura si de cativa botanisti iscusiti. Se vor planta 40.000 de arbori in oras, dar arborii nu vor fi plantati doar in parcuri, ci si pe cladirile private, si pe cele publice, precum scolile si spitalele. Acesti copaci vor absorbi 10.000 de tone de bioxid de carbon pe an, vor ajuta la economisirea de energie vara, datorita capacitatii lor de absorbtie a apei si vor aspira si poluarea generata de traficul rutier.

Arborii ce urmeaza sa fie plantati in acest oras ecologic vor fi selectati de botanisti in functie de capacitatea lor de absorbtie si de capacitatea lor de a creste alaturi de alte soiuri. Arhitectul intrevede ca in jur de 100 de arbori vor putea fi plantati pe un singur imobil.

Conceptul de padure verticala este folosit deja la Milano si Shanghai, si pe langa efectul lor asupra calitatii aerului, aceste paduri vericale mai fac ceva pentru orase. “Cheama” inapoi pasarile, care, in mare parte, au parasit orasele moderne din cauza ca oamenii le-au distrus habitatele. La Milano de pilda, peste 30 de specii care disparusera, s-au intors inapoi in oras dupa aparitia acestor paduri verticale. In concluzie, arhitectul Stefano Boeri spune ca aceste orase verzi vor incuraja coabitarea oamenilor cu fauna.

Potrivit Paris Match, o zi petrecuta la Pékin are aceleasi efecte asupra sanatatii ca si fumatul a 21 de tigari pe zi.

Sursa: Stiri fel de fel

Publicat de: ziarmediu

Alte articole

Urecheală la Bruxelles pentru poluarea aerului

România are timp până luni, 5 februarie, ca să prezinte Comisiei Europene măsurile pe care …