Home / Mediu / Normandia și măcelul din Carpați

Normandia și măcelul din Carpați

Ministrul mediului din Franța, Nicolas Hulot, a aprobat demolarea a două hidrocentrale mari, în Normandia. Este o decizie istorică, în sfârșit și Europa de Vest începe să înțeleagă ceea ce în Statele Unite se discută de decenii. Faptul că hidroenergia face mult mai mult rău decât bine mediului înconjurător, implicit oamenilor.

În acest timp noi, românii, ne îndreptăm înapoi, spre bezna sinucigașă a mentalității: omul luptă cu natura. Ducem exterminarea râurilor la paroxism, cum nicio țară nu a mai făcut.

Defileul Văii Jiului distrus de lucrările Hidroelectrica

Thor Heyerdahl spunea: ”In lupta cu natura, omul poate câștiga orice bătălie în afară de ultima. Dacă o câștigă și pe acestă, va pieri, ca un embrion care își taie propriul cordon ombilical.”

Când vorbesc despre dezastrul de la noi, mi se tot dă alt exemplu negativ, Austria. Dar, cu tot dezastrul din Austria, ei au tras totuși o linie. În 2009 Ministerul Federal al Mediului a anulat acordul pentru hidrocentrala de pe Schwarze Sulm. Așa ceva în România nici nu putem visa. La noi Ministerul Mediului este dușmanul naturii, doar în instanțe mai avem o șansă. Ar trebui ca bugetul Ministerului Mediului să fie alocat instanțelor judecătorești. Vorbeam cu patronul unui magazin de caiace din Austria și am ajuns la subiectul dezastrului din Defileul Jiului. Nu i-a venit să creadă, a spus că autoritățile române de mediu nu știu ce este un parc național. În Austria majoritatea parcurilor naționale chiar au fost propuse pentru a fi desemnate ca alternative la proiecte hidroenergetice (evident, destructive).

Au fost desemnate în primul rând pentru ca proiectele hidroenergetice să nu mai poată fi luate în considerare, pentru că așa ceva nu se poate concepe într-un parc național, este opusul conceptului de parc național.

Mai auzi pe la noi indivizi obscuri, silvici sau hidroenergeticieni, care vin cu ”argumentul” că nu scrie clar în lege că diverse agresiuni sunt interzise în parcurile naționale. Monitorul Oficial nu este DEX. Parc național este o sintagmă consacrată, universală. Din moment ce o suprafață-i declarată parc național, se implică faptul că acolo se conservă natura sălbatică pentru posteritate și orice activitate care contravine acestui obiectiv este ilegală. Rezervațiile naturale sunt mult prea mici, siturile Natura 2000 sunt doar categoria IV IUCN. Dacă nu-i lăsăm naturii nici măcar parcurile naționale, un procent infim din teritoriu, atunci sigur generațiile următoare vor rămâne fără natură, cu consecințe infinit mai mari decât își pot închipui tovarășii ingineri care încă trag sforile împotriva naturii în această țară.

Parcul național este un concept universal care trece peste barierele lingvistice. Orice om cu o educație cel puțin elementară, din Patagonia pana-n Siberia și din Africa până-n Canada, înțelege că este de neconceput, strict interzis, să seci un râu într-un parc național, să devastezi natura, în general, într-un parc național. Deci este exclusă incompetența ca explicație a inacțiunii autorităților române, de orice fel. Nu trebuie să fii ”specialist de mediu” ca să înțelegi că ce se-ntâmplă cu Defileul Jiului este intolerabil.

Autorităților române nu le ajunge mutilarea Parcului Național Retezat, dispariția Râului Mare de la formarea sa până la vărsarea în Strei. Nu le ajunge că fabulosul râu care a fost Cerna este ghilotinat de un baraj imens iar apoi deviat pe sub munte spre Motru. Acestea sunt crime de mediu în parcuri naționale, prima în parc național declarat cu decenii înainte de lucrările criminale. Alta teminată înainte de declararea parcului. Ambele strict crime ceaușiste.

Dar pentru ce se întâmplă acum în continuare, chiar nu există nicio scuză. În vecinătatea Parcului Național Călimani se continuă lucrările la alt proiect ceaușist. Când va fi terminat, o parte din suprafața parcului național va fi inundată. Râurile Tihul și Pârâul Mijlociu și pârâul Secu sunt deja afectate în parcul național de dispariția conectivității longitudinale a Răstoliței, în aval. Cel mai grav este că râul Răstolița, principalul râu pe care urcă lostrițele pentru reproducere, va fi secat de la baraj până la vărsarea în Mureș. Iar proiectul ceaușist prevede și devierea afluenților laterali ai Mureșului, superbele râuri Bistra și Ilva!

Aici puteți vedea cât de superbă este Bistra:


Citeste toata stirea aici:

Sursa: Romania Curata

Publicat de: ziarmediu

Alte articole

Urecheală la Bruxelles pentru poluarea aerului

România are timp până luni, 5 februarie, ca să prezinte Comisiei Europene măsurile pe care …