Home / Actiuni si evenimente / „În România, prețul lemnului de foc pune pe jar industria mobilei”. Criza lemnului de foc va fi discutată de proprietari și administratori de păduri din țară, dar și de producători de mobilă și asociații ale forestierilor

„În România, prețul lemnului de foc pune pe jar industria mobilei”. Criza lemnului de foc va fi discutată de proprietari și administratori de păduri din țară, dar și de producători de mobilă și asociații ale forestierilor

Proprietari și administratori de păduri din toată țara, producători de mobilă, organizații de mediu și asociații ale forestierilor și-au dat întâlnire pe 6 decembrie 2017, la București cu scopul de a analiza starea actuală a sectorului forestier din România, dar mai ales pentru a găsi soluții care să salveze o întreagă industrie, aflată în pragul falimentului.

Întâlnirea este stabilită în cadrul primei ediții a Forumului Pădurilor, Industriei Lemnului și Economiei Verzi care se desfășoară la Hotel Epoque București, cu începere de la ora 10,00. Acest eveniment este organizat de Fordaq România– Comunitatea Forestierilor, în parteneriat cu Consiliul Pădurilor și Dezvoltării Rurale. Tema principală de dezbatere este “Criza lemnului de foc. Criza de resursă în industria lemnului”.

Vorbim practic despre al doilea an consecutiv în care, pe fondul unui blocaj legislativ, lipsa resursei lemnoase generează o creștere a prețului pentru lemnul de foc, necesar populației în sezonul rece, iar industria de mobilă din România a intrat într-un declin accentuat. Sectorul forestier este afectat de o gravă criza de resursă lemnoasă, astfel încat lemnul de foc a ajuns la prețuri prohibitive pentru populația din mediul rural (aprox. 500-600 lei/ mc). Mai mult decât atât, pentru prima dată din 2009-2010, exporturile industriei mobilei din România au intrat pe o pantă descendentă în 2017, afectate fiind de lipsa  resursei, de prețurile mai mari ale resursei față de prețurile existente în Europa și de criza forței de muncă. Exporturile acestei industrii au scăzut pe toate cele 3 destinații majore din piața europeană: Germania (-3%), Italia (-10%), Franța (-3%).Sursa: Fordaq.

Conform Fordaq, importurile  de buștean de rășinoase- care au contrabalansat criza de resursă în anul 2016- s-au redus foarte mult în 2017 comparativ cu 2016, ca urmare a intrării în vigoare a interdicției complete de export bustean din Ucraina. Concomitent, și  importurile din Bielorusia au scăzut foarte mult , afectate de contingentarea exporturilor și licitațiile centralizate ale contigentelor, întârziate în 2017. Importurile de bustean de pin – calitate gater- practic au dispărut. Măsurile luate de autorități sunt evaluate ca fiind contraproductive. “Modificarea Codului Silvic din iunie 2017 și modificarea regulamentului de vânzare a masei lemnoase nu rezolvă problema crizei de resursă. Acestea  induc o scădere de 30 % a volumului ofertat  la licitațiile principale de către Romsilva pentru 2018 față de 2017, deci o scădere a resursei pentru industrie. În ceea ce privește criza lemnului de foc, cele 3 milioane mc rezervate de către Romsilva pentru exploatarea în prestație / regie vor ajunge doar parțial în piață pentru a diminua criza lemnului de foc pentru populație, iar blocajele se amplifică. În concluzie, criza de pe piața lemnului se amplifică, cu efecte sociale și economice grave” – spune Cătălin Tobescu, reprezentantul Fordaq România.

Potrivit unui raportul al Consiliului Concurenței privind piața primară a lemnului, indicele  mediu de recoltare  anual este de 5,86 mc/ha în Cehia, de 5,00 mc/ha în Germania, de 3,13 mc/ha în Franta, de 3,47 mc/an în Polonia si de 2,15 mc/ha în România. Creșterea naturală a pădurilor din România este in fiecare an de circa 5,4 m3/ha (conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică) sau de circa 7.8 m3/ha (în conformitate cu datele actualizate din  Inventarul Forestier Național). Potrivit aceluiași raport, Romania înregistrează o descreștere accelerata a suprafețelor destinate producției de lemn, datorită lipsei de accesibilitate a pădurilor și a extinderii ariilor protejate.

Citeste toata stirea aici:

Sursa: News Bucovina

 

 

 

Publicat de: ziarmediu

Alte articole

Chinezii au construit un vas electric care transportă cărbune pentru termocentrale

China a lansat prima navă electrică de marfă. Potrivit China Daily, nava de 70 de …