Home / Deseuri / Ce se întâmplă cu deșeurile periculoase din universități?

Ce se întâmplă cu deșeurile periculoase din universități?

Există multe tipuri de deșeuri periculoase, printre care și acelea rezultate în urma activităților din campusurile universitare și din școli. Iar cantitățile nu sunt deloc de neglijat. Am încercat să aflăm care sunt sursele acestor deșeuri și cum sunt gestionate deșeurile periculoase din universități de la doamna Daniela Gavrilescu, șef lucrări la Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu”, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași.

Ce numim „deșeuri periculoase” generate în universități?

Într-o universitate de profil tehnic, cum este și a noastră, există materiale și reactivi de toate felurile, care se folosesc în laboratoare. Toate acestea reprezintă surse de deșeuri periculoase, care, dacă nu sunt gestionate corespunzător, pot pătrunde în apă, aer sau sol, afectând atât mediul, cât și sănătatea umană.

Tocmai de aceea, noi am decis să eliminăm din activitățile cu studenții reactivii cu potențial toxic. De asemenea, fiecare cadru didactic sau cercetător face eforturi să reducă la minimum cantitatea de deșeuri periculoase generate, optând, acolo unde există această posibilitate, pentru materiale și substanțe alternative.

Cum gestionați deșeurile periculoase? Există anumite proceduri care trebuie respectate?

Nu toate substanțele cu care lucrăm sau care rezultă în urma activităților noastre sunt periculoase, dar suntem foarte atenți la clasificarea lor, conform celor 15 categorii de proprietăți care fac ca deșeurile să fie încadrate la categoria „periculoase”.

La nivel de Facultate, dar și în cadrul fiecărui Departament, avem un responsabil pentru problemele legate de protecția mediului, care se ocupă și de gestionarea deșeurilor periculoase. Există proceduri și instrucțiuni de lucru bine stabilite care permit identificarea și neutralizarea deșeurilor periculoase. Practic, până la eliminare, noi aplicăm măsuri de prevenire și de reducere, pe cât posibil, a cantităților de deșeuri periculoase generate. Apoi, foarte important, facem eforturi de minimizare a nocivității lor și apelăm la firme specializate și autorizate pentru preluarea deșeurilor periculoase și distrugerea lor în siguranță. Frecvența colectării se stabilește în funcție de natura și volumul deșeurilor periculoase colectate și neutralizate, care sunt stocate temporar în spații corespunzătoare și clar delimitate.

În străinătate, de exemplu în SUA, se efectuează periodic controale în campusurile universitare și, atunci când sunt descoperite încălcări ale normelor privind protecția mediului, sunt aplicate amenzi uriașe. Credeți că ar fi o soluție potrivită și pentru România?

Cred că ar trebui să ne gândim la soluții adaptate situației de la noi. De pildă, campusul Universității noastre se află în cea mai săracă regiune de dezvoltare din România, dar și din Uniunea Europeană, conform ultimului raport al Comisiei Europene. Acest lucru înseamnă ca amenzile uriașe nu sunt o opțiune viabilă decât atunci când alte măsuri de prevenire și control dau greș. Personal, aș dori sa văd mai multe programe și campanii de conștientizare și de instruire a populației. Să nu uităm că în campusuri vorbim despre persoane tinere, foarte receptive la nou, dar care poate nu au avut ocazia să se informeze corect și complet în legătura cu managementul deșeurilor în general și al celor periculoase în particular. Cu atât mai mult cu cât Iașul este primul oraș din România care are un Centru Municipal de Colectare a Deșeurilor, unde studenții pot duce deșeurile periculoase proprii.

Reprezentaţi o facultate de renume, specializată în Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului. Pregătiţi, practic, profesioniştii de mâine. Mai sunt tinerii interesaţi de acest domeniu? Care sunt perspectivele lor profesionale?

Trebuie să recunoaștem că, în general, există o anumită reticență a tinerilor față de studiile în domenii tehnice. Mulți dintre ei consideră dificile disciplinele exacte, ca matematica, fizica și chimia. Însă această tendință este generală, se înregistrează inclusiv la nivelul Uniunii Europene.

Totuși, Ingineria mediului este un domeniu foarte căutat. Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu” are unele dintre cele mai bune programe de studiu din țară. La ultima evaluare, programele noastre la toate nivelurile de studiu (licență, master, doctorat) au fost pe primul loc.

Cât despre perspectivele profesionale, dacă ne gândim că fiecare firmă sau companie are nevoie de un responsabil de mediu, potrivit legislației în vigoare, atunci putem spune că există suficiente opțiuni pentru absolvenții programelor noastre de mediu.

Citeste toata stirea aici:

Sursa: Green Report

Publicat de: ziarmediu

Alte articole

44.7 milioane tone de deșeuri electronice, generate global în 2016

În 2016, populația lumii a generat 44.7 milioane de tone de deșeuri electronice, conform unui nou …