Home / Mediu / GEC Nera denunță ilegalitățile Romsilva din Parcul Naţional Semenic Cheile – Caraşului

GEC Nera denunță ilegalitățile Romsilva din Parcul Naţional Semenic Cheile – Caraşului

Tăierile de pădure la ras constatate de către Grupul Ecologic de Colaborare Nera (GEC Nera) pe traseul Valea Topliţei situată în apropiere de zona Comarnic, pe un domeniu administrat de RNP Romsilva în interiorul Parcului Naţional Semenic Cheile – Caraşului, sunt făcute în condiţiile unui contract de administrare între RNP Romsilva şi administraţia parcului care în momentul de faţă are elemente de ilegalitate.

Ilegalitatea rezultă din faptul că actualul contract prevede în mod expres la art.4.1.n şi art.4.1.o că Planul de Management al al Parcului trebuie elaborat şi finalizat în termen de 2 ani de la semnarea contractului de administrare între RNP Romislva şi administraţia parcului. De la semnarea contractului de administrare au trecut 3 ani iar în acest timp proiectul planului de management depus de către administraţia parcului la RNP Romsilva „zace” în sertarele instituţiei în aşteptarea dispariţiei pădurilor din parc.

Trebuie menţionat că Planul de Management al unui parc naţional sau natural este documentul de bază pentru aplicarea Legii Ariilor Naturale Protejate, un caiet de sarcini pentru administraţia parcului şi un important instrument de comunicare cu factorii interesaţi şi populaţia locală.

Fără acest document este clar că de fapt RNP Romsilva administrează pădurile Parcul Naţional Semenic Cheile – Caraşului după propriile interese iar administraţia parcului, care prin contractul de administrare este o structură a RNP Romsilva, nu face altceva decât să emită avize ilegale care să fie în contextul acestor interese.

După expirarea termenului de finalizare a Planului de Management, Ministerul Mediului, care are obligaţia de a impune un asemenea document prin Ordin de Ministru, a acceptat situaţia şi a cauţionat modul cum RNP Romsilva înţelege să administreze aceast parc naţional.

Citeste toata stirea aici: 

Sursa: Romania Curata

Publicat de: ziarmediu

Alte articole

Urecheală la Bruxelles pentru poluarea aerului

România are timp până luni, 5 februarie, ca să prezinte Comisiei Europene măsurile pe care …