Home / Deseuri / Cluj: „Marele zid” de la Pata Rât: specialiştii recomandă înconjurarea „muntelui de gunoi” cu piloni din beton pentru a evita distrugerea centurii ocolitoare

Cluj: „Marele zid” de la Pata Rât: specialiştii recomandă înconjurarea „muntelui de gunoi” cu piloni din beton pentru a evita distrugerea centurii ocolitoare

Realizarea unui zid din piloni care să împiedice alunecarea „muntelui de deşeuri” de la Pata Rât spre centura de ocolire a Clujului şi instalarea unei staţii de epurare pentru a filtra „lacul” de lichid toxic care a ajuns aproape de drum, acestea sunt soluţiile propuse de experţii consultaţi de Consiliul Judeţean pentru rezolvarea crizei de la Pata Rât. Aceştia au determinat şi cauzele dezastrului de la rampa de gunoi.

Expertiza realizată de SC Expert SRL Timişoara a identificat două zone periculoase: Zona 1 – cea unde s-a produs alunecarea de teren şi care se află în apropierea de centura ocolitoare a oraşului. Aici „terenul de sub depozit este plastic curgător sau plastic moale cu structura afectată pe 3-6 metri adâncime”, se arată în expertiză. Specialiştii recomandă montarea unui zid format din piloţi din beton armat între centura de ocolire şi depozitul de deşeuri, pentru a evita distrugerea drumului. Piloţii groşi de 400-600 milimetri, vor fi montaţi la o distanţă de 1-1,5 metri unul de celălalt şi vor avea o înălţime de 1,5 -2 metri la suprafaţa terenului.

Zid şi staţie de epurare   Experţii din Timişoara propun ca în exteriorul zidului să fie realizat un dren, care să conducă levigatul spre o staţie de epurare. Investiţia într-o staţie de epurare e necesară, deoarece pârâul în care se scurge levigatul ajunge în râul Someş şi ar putea produce o poluare gravă. Zona 2 este cea în care continuă scurgerea levigatului cu formare de bălţi şi este mai puţin afectată de alunecarea produsă.  Experţii propun realizarea unui zid de 2,5 – 3 metri înălţime, care va fi acoperit de deşeuri. Zidul va fi format din piatră brută peste care se va turna un strat de beton de 30-40 de centimetri grosime. În spatele zidului se va monta de asemenea un dren.  Experţii mai recomandă înlăturarea unei cantităţi importante a „muntelui de deşeuri” şi găsirea unui teren apropiat pentru depozitarea acesteia. De asemenea, aceştia au cerut realizarea unei rigole în zona depozitului temporar de deşeuri unde să se scurgă levigatul, apele pluviale, apele provenite de la stingerea incendiilor – de la începutul anului au avut loc circa 30 de incendii aici.

Citeste toata stirea aici:

Sursa: Adevarul

 

Publicat de: ziarmediu

Alte articole

Lege nouă pentru colectarea gunoaielor

Ministerul Mediului a pregătit o serie de modificări la Legea nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, …