Home / Paduri / Ministrul Apelor și Pădurilor: „În România anului 2017 nu se mai poate vorbi despre defrișări”

Ministrul Apelor și Pădurilor: „În România anului 2017 nu se mai poate vorbi despre defrișări”

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Doina Pană, spune că „în România anului 2017 nu se mai poate vorbi despre defrișări”.

Doina Pană a explicat că „defrișare înseamnă tăiere ilegală la ras și schimbarea destinației terenului”.

„Ori la noi s-a tăiat ilegal la ras foarte mult, într-adevăr, o spun statisticile și vedem cu ochiul liber, dar asta până în anul 2014. Acum, pe suprafețele în cauză crește pădure, fie prin proces firesc de regenerare naturală, fie datorită intervenției omului cu acțiuni de împădurire. Dar se va vedea peste câteva zeci de ani, când arborii ajung la maturitate.

Avem de rezolvat problema tăierilor ilegale, e adevărat.

Din fericire, datorită măsurilor care au fost luate din 2014 încoace, coroborate, s-a redus enorm cantitatea de masă lemnoasă tăiată ilegal: de la 8,8 milioane de metri cubi de lemn tăiat ilegal anual până atunci (conform Raportului Curții de Conturi) s-a ajuns acum, conform datelor statistice ale Ministerului Apelor și Pădurilor, la mai puțin de 400 de mii mc/an. Nu spun că e bine că se mai taie ilegal atâta, ci că e o dovadă clară cum o serie de măsuri luate din 2014 până acum își dovedesc eficiența din plin. În 3 ani, cantitatea de lemn tăiată ilegal s-a redus spectaculos! Repet cifrele: de la 8,8 milioane mc/an în 2014, la mai puțin de 0,4 milioane mc/an pe datele actuale”, a precizat Doina Pană într-un interviu acordat pentru revistaverde.ro.

Aceasta a mai spus că în 2014, din postura de ministru delegat pentru ape și păduri, a înființat Radarul Pădurilor.

„A fost prima măsură concretă din seria celor care astăzi își arată rezultatele. Am creat un program informatic care a revoluționat domeniul și a deschis ușa speranței că putem stopa tăierile ilegale din pădurile României. O altă măsură extrem de importantă a fost pe zona legislativă, la care am contribuit din postura de deputat în Parlamentul României: în 2015 a fost adoptat un nou Cod Silvic. Punerea lui în aplicare contribuie esențial la reducerea tăierilor ilegale de pădure. Voi puncta câteva dintre prevederile sale, din perspectiva aplicării lor de către ministerul pe care îl conduc și instituțiile din subordine sau aflate în coordonarea noastră”, a mai spus ministrul Apelor şi Pădurilor.

Sursa: ALBA24

Publicat de: ziarmediu

Alte articole

Tăierile ilegale au fost reduse cu 35% în fondul forestier din Vrancea

Tăierile ilegale de lemn din pădurile Vrancei s-au redus cu circa 35%, arată un raport …