Home / Fără categorie / Greenpeace cere FSC protejarea pădurilor intacte

Greenpeace cere FSC protejarea pădurilor intacte

Greenpeace cere organizației internaționale Forest Stewardship Council (FSC) să continue să protejeze peisajele forestiere intacte din regiunea bazinului Congo. Potrivit unui raport al organizației, despădurirea masivă duce la distrugerea ecosistemelor naturale din Africa și accelerează schimbarea climatică globală.

Companii care încalcă regulile

Raportul Greenpeace arată că unele companii certificate FSC, cum ar fi Danzer, Precious Woods și OLAM, subminează normele la care au aderat voluntar și contribuie în mod direct la distrugerea masivă a pădurilor intacte din bazinul Congo.

Zonele de păduri intacte din această regiune sunt amenințate în special de tăierile industriale. Fauna sălbatică este prima afectată, speciile de elefant și cimpanzei din zonă fiind în prezent amenințate cu dispariția.

Cu 90 de milioane de hectare mai puține păduri intacte

Reprezentanții Greenpeace afirmă că tăierile provocate de companiile din industria de exploatare a lemnului vor conduce în scurt timp la dispariția totală a peisajelor forestiere intacte.

Peisajele forestiere intacte (IFL) sunt marile zone de păduri rămase neafectate de dezvoltarea industrială. Aceste zone nu sunt total nepopulate, ci libere de activități cum ar fi agricultura sau exploatarea resurselor naturale. Mărimea suprafeței acestor zone este crucială deoarece fragmentarea și degradarea alterează profund ecosistemul pădurilor.

În ultimii ani, la nivel global peisajele forestiere intacte au diminuat cu cel puțin 90 de millioane de hectare.

Dispariția acestor zone verzi duce la colapsul ecosistemelor locale și contribuie la accentuarea fenomenului de încălzire globală. Despădurirea cauzează scăderea capacității pădurilor de a stoca carbon care la rândul său favorizează schimbarea climatică.

Specialiștii avertizează că aceste schimbări sunt de lungă durată și foarte greu reversibile.

Certificarea FSC, o necunoscuta pentru romani

Forest Stewardship Council(FSC) este o organizație nonprofit internațională care și-a asumat misiunea de a proteja rezervele forestiere ale planetei. Organizația certifică companiile care exploatează pădurile cu respectarea normelor privind protecția mediului.

Sursa: Green Report

Publicat de: ziarmediu

Alte articole

România, locul 10 în Europa la regenerabile

Romania ocupă locul 10 între statele membre ale Uniunii Europene după ponderea energiei obţinute din …