Home / Mediu / Climă: Decalaj „catastrofal” între angajamente și obiectivul menținerii încălzirii sub 2°C (ONU)

Climă: Decalaj „catastrofal” între angajamente și obiectivul menținerii încălzirii sub 2°C (ONU)

Decalajul este „catastrofal” între promisiunile naționale de limitare a emisiilor de gaze cu efect de seră și reducerile care trebuie operate pentru a menține creșterea temperaturilor sub pragul de 2°C, a prevenit marți directorul Programului Națiunilor Unite pentru Mediu, cu șase zile înainte de debutul COP23, informează AFP.

„Angajamentele actuale ale statelor abia acoperă o treime din reducerile de emisii necesare, provocând astfel un decalaj periculos”, ce anunță dereglări mari ale climei (valuri de caniculă, inundații, super-uragane), a subliniat Erik Solheim, directorul Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (PNUE), un organism afiliat ONU care publică în fiecare an un raport referitor la activitățile din domeniul climei planetare. „Guvernele, sectorul privat, societatea civilă trebuie să acopere acest decalaj catastrofal”, a adăugat el.

După părerea aceluiași specialist, „la un an după intrarea în vigoare a Acordului pentru climă de la Paris, suntem departe de a face ceea ce trebuie făcut pentru a proteja sute de milioane de persoane de o viață mizeră”.

„Acordul de la Paris a impulsionat acțiunea climatică, însă această dinamică a rămas în mod clar fără suflu”, a declarat ministrul costarican Edgar Guttierez Espeleta, președintele din 2017 al consiliului de administrație al acestei organizații (UN Environment Assembly).

Potrivit raportului PNUE, ce reprezintă o sinteză a celor mai recente studii științifice, trebuie în același timp „să fie accelerate acțiunile pe termen scurt și să fie întărită ambiția pe termen lung”. „Toate țările sunt vizate”, în special țările din G20, care generează împreună trei sferturi din totalul emisiilor mondiale de gaze cu efect de seră.

Citeste toata stirea aici:

Sursa: AGERPRES

Publicat de: ziarmediu

Alte articole

Urecheală la Bruxelles pentru poluarea aerului

România are timp până luni, 5 februarie, ca să prezinte Comisiei Europene măsurile pe care …