Home / Deseuri / Veste bună: pungile din plastic subțire, cu mâner, interzise din 2019

Veste bună: pungile din plastic subțire, cu mâner, interzise din 2019

Guvernul a decis ieri să limiteze consumul de pungi de transport din plastic subțire și foarte subțire. Atenție, însă: este vorba doar despre pungile cu mâner.

Din 1 iulie 2017, se interizice introducerea pe piața națională a pungilor cu mâner confecționate din plastic subțire (sub 50 de microni) și foarte subțire (sub 15 microni). Ulerior, din data de 1 ianuarie 2019, se interzice și comercializarea acestora.

În plus, începând cu data de 27 mai 2018, Ministerul Mediului va fi obligat să raporteze Comisiei Europene consumul anual de pungi de transport din plastic subțire, odată cu datele despre gestionarea ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje.

Măsurile au fost adoptate de Guvern în sedința de ieri, prin modificarea și completarea Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje. Reglementarea fusese solicitată la nivelul Uniunii Europene tuturor statelor membre, printr-o directivă de modificare a Directivei 94/62/CE în ceea ce privește reducerea consumului de pungi de transport din plastic subțire.

Interdicția, completată de campanii de educare

Potrivit proiectului de lege, pe lângă obligațiile de verificare și raportare, autoritățile trebuie să informeze cetățenii și operatorii economici despre:

  • sistemele de returnare, colectare și valorificare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje disponibile;
  • contribuția lor la refolosirea, valorificarea și reciclarea ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje;
  • sensul marcajelor de pe ambalajele existente pe piață;
  • elementele corespunzătoare ale planurilor de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje.

Ce alternative la pungile din plastic există

Într-un articol din cadrul serialului „De unică folosință”, atrageam atenția asupra cantității de pungi de plastic generate. Se pare că fiecare cetățean european aruncă anual 200 de pungi. La nivel global, consumul mediu este semnificativ mai mic, de vreo 70 de pungi per cap de locuitor. Chiar și așa, omenirea folosește în fiecare an 500 de miliarde de pungi. Adică peste un 1 milion în fiecare minut. În condițiile în care reciclarea se dovedește dificilă, ne întrebam atunci care este soluția.

Într-un alt articol, descopeream ce alternative există. Atelierul de pânzăremeshUpsideDownREDUALTERNATIVE sunt doar câteva dintre proiectele care oferă produse care pot înlocui pungile de plastic. În plus, toate sunt confecționate în mod sustenabil, chiar pe plan local.

Sursa: Green Report

Publicat de: ziarmediu

Alte articole

44.7 milioane tone de deșeuri electronice, generate global în 2016

În 2016, populația lumii a generat 44.7 milioane de tone de deșeuri electronice, conform unui nou …