Home / Deseuri / Iasi: Revoltă pe Facebook în sat din cauza gropii de gunoi: „Să plătim pentru gunoi? Daţi asfaltul promis şi mai vedem!“

Iasi: Revoltă pe Facebook în sat din cauza gropii de gunoi: „Să plătim pentru gunoi? Daţi asfaltul promis şi mai vedem!“

Locuitorii din Ţuţora încheie zilele acestea contracte individuale de salubrizare. Unii reproşează că degeaba semnează hârtii când tocmai autorităţile judeţului nu-şi respectă obligaţiile.
Ţuţora este o comună situată la 18 km de Iaşi. Notorietatea ei a crescut după ce a acceptat ca pe teritoriul său să fie construit depozitul ecologic de deşeuri sau, mai popular, noua groapă de gunoi. La schimb, cei din Ţuţora au cerut reabilitarea drumului care îi leagă de municipiul reşedinţă de judeţ, ba chiar au semnat şi un contract cu administraţia Iaşului şi cu cea judeţeană, înţelegere rămasă neîndeplinită până azi, la mai bine de cinci ani de la parafarea acordului.
O ironie a sorţii este că, de acum, locuitorii comunei vor trebui să plătească integral serviciile de salubritate. Până anul acesta, administraţia comunei a suportat – cu ajutorul Salubris – o parte importantă din costul ridicării gunoiului din gospodării. De acum, fiecare localnic are de plătit în fiecare lună 7,30 de lei pentru acest serviciu – obligatoriu, de altfel – în loc de 15 lei pe an. Aproximativ o treime dintre locuitori s-a abonat, dar viceprimarul Doru Mihăilă ne-a precizat că nu e vorba de o împotrivire, ci mai degrabă de faptul că multă lume este plecată la muncă în străinătate. Totuşi, pe pagina de Facebook a Primăriei Ţuţora, sub anunţul privind încheierea contractelor de salubrizare sunt şi proteste: „Să încheiem contracte? După ce ne intoxicăm zilnic cu mirosurile pestilenţiale de la groapa de gunoi, să mai şi plătim pentru asta? Contractul pentru concesionarea terenului pe care este amplasată aşa-zisa groapă de gunoi este respectat de cei de la CJ? Cum pot ei să ne ameninţe cu amenzi dacă nu încheiem contracte de salubrizare când ei înşişi nu îşi respectă clauzele contrac­tuale?“, întreabă Manuela Mihăilescu într-o postare care a atras cele mai multe apre­cieri. Ea aminteşte de amenzile date de Garda de Mediu şi opinează că „această groapă numai ecologică nu este“.
Primarul Cristinel Albu le dă dreptate celor nemulţumiţi: „Înainte şi mai ales după încheierea contractului de concesiune (a terenului pe care se află depozitul ecologic, n.r.), oamenii au avut alte aşteptări“. Pe de altă parte, primarul admite că orice serviciu public – apă, iluminat public, salubrizare etc. – trebuie să fie plătit. În ceea ce priveşte reabilitarea DJ 249E care leagă localitatea Ţuţora de Iaşi via Tomeşti, Cristinel Albu speră că lucrările vor fi făcute anul viitor. „Anul ăsta nu ştiu cât s-a intervenit pe drumurile judeţene“, mai spune el. DJ 249E este inclus în Masterplanul de modernizare a drumurilor din judeţ, dar, aşa cum am mai relatat, şi lucrările de întreţinere la această categorie de drumuri au fost practic inexistente: contractele pentru reparaţii abia s-au semnat săptămâna aceasta.

Publicat de: ziarmediu

Alte articole

44.7 milioane tone de deșeuri electronice, generate global în 2016

În 2016, populația lumii a generat 44.7 milioane de tone de deșeuri electronice, conform unui nou …