Home / Paduri / Incursiune în ultimele păduri virgine ale României

Incursiune în ultimele păduri virgine ale României

Pădurea este rezultatul unei lupte permanente pentru supravieţuire. Bătălia aprigă se dă pentru lumină. Fiecare specie s-a adaptat ca să câştige cursa. România încă deţine 3 % de pădure virgină, din totalul suprafeţelor împădurite, adică zone în care natura s-a dezvoltat după rânduielile ei, fără intervenţia omului. O incursiune în pădurile magice din ţară, într-un reportaj special Din | Interior.

Cel mai bătrân arbore din parcul Retezat are mai bine de 400 de ani.

Pădurea virgină este un întreg univers în miniatură, o adevărată capsulă a timpului. Este locul miraculos în care arborii, insectele, florile, reptilele, mamiferele trăiesc într-un echilibru desăvârşit, sfidând timpul.

„Ce înseamnă pădurea naturală? În marea majoritate a locurilor unde s-ar plimba oamenii în România, să zicem, ar vedea păduri foarte uniforme. Chiar dacă este şi lemn uscat pe acolo şi creează această senzaţie de sălbăticie. Dar majoritatea pădurilor care au arbori cam la aceeaşi dimensiune, foarte frumos aşezaţi, pare curată pădurea, aceea nu este o pădure virgină. O pădure virgină apare misterioasă în primul rând. Pentru că în jurul tău sunt arbori foarte mari, foarte scorburoşi şi în jurul acestora arbori mult mai tineri, ca şi cum bătrânii aceştia şi-ar creşte următoarea generaţie, ceea ce nu vezi într-o pădure naturală cultivată”, spune Erika Stanciu, coordonator Fundaţia ProParc.

„Dacă vrem să ne imaginăm cum arăta România acum 300 de ani, acum 500 de ani, acum 1000 de ani, aşa arăta. Asta e legenda noastră, ce ne-a mai rămas din legende, din poveşti, din mitologie. Aici ar trebui să trăiască încă zânele şi toate personajele despre care am învăţat în copilărie”, spune Csibi Magor, director de programe la WWF.

În anul 1974, 12% dintre pădurile ţării erau virgine. Astăzi, procentul a scazut sub 3%. Dar şi aşa, în comparaţie cu europenii care şi-au distrus pădurile, noi avem un patrimoniu natural impresionant. Suntem printre puţinii norocoşi ai Europei care au reuşit să conserve cea mai mare suprafaţă de pădure naturală de pe bătrânul continent. Avem 250.000 de hectare de sălbăticie.

„În Europa suntem cei mai bogaţi din acest punct de vedere, chiar dacă suntem foarte puţini cei care recunoaştem aceste păduri ca pe o bogăţie. Suntem una dintre ultimele ţări care mai au aşa ceva”, spune Erika Stanciu.

„Foarte mulţi copaci din această pădure nu se mai găsesc în manualele europene de silvicultură”, spune Csibi Magor, director de program WWF.

„Avem zone cu bazinete întregi: 500, 1000 de hectare, 3000 de hectare de păduri virgine. Or eu nu cred că Polonia mai are aşa ceva. Suntem singurii. Şi Rusia!”, spune Erika Stanciu.

Magor Csibi, Costel Bucur și WWF Romania au reușit să pună sub protecție cea mai întinsă pădure de brad din Europa. În zona Maramureșului, la Strâmbu Băiuț, au fost salvate câteva mii de hectare de pădure.

Citeste toata stirea aici: Digi24

SURSA: Digi24

Publicat de: ziarmediu

Alte articole

Tăierile ilegale au fost reduse cu 35% în fondul forestier din Vrancea

Tăierile ilegale de lemn din pădurile Vrancei s-au redus cu circa 35%, arată un raport …