Home / Deseuri / Groapa de gunoi, in mijlocul uneia dintre cele mai frumoase paduri din Suceava. „Trec turistii pe langa maldarul de mizerii”

Groapa de gunoi, in mijlocul uneia dintre cele mai frumoase paduri din Suceava. „Trec turistii pe langa maldarul de mizerii”

 

Groapa de gunoi, in mijlocul uneia dintre cele mai frumoase paduri din Suceava. Trec turistii pe langa maldarul de mizerii

Asta in conditiile in care in Europa sunt tari care nu mai arunca nimic, nu mai produc gunoi.

Noi am cheltuit sute de milioane pe gropi ecologice care stau acum nefolosite. Ba mai mult, am distrus si peisaje de vis pentru a le construi. O situatie de-a dreptul revoltatoare este in Bucovina, in pasul Mestecanis. Un un colt de rai a fost distrus pentru a pune o groapa de gunoi in varful muntelui.

Dumitru Mihalache este presedintele Asociatiei pentru Managementul Deseurilor. Sustine ca toate strategiile gandite de guvernanti in materie de deseuri s-au facut fara stiinta oamenilor de specialitate.

Dumitru Mihalache, presedintele Asociatiei pentru Managementul Deseurilor: „Nu sunt convins ca cei care au facut proiectele au fost asa sa miroasa gunoiul cum am fost noi si cum ati fost si voi si sa vada cum se colecteaza, cum se arunca deseurile, ca de fapt nu se respecta nici conditia sa se arunce pe categorii.”

Mihalache este actionar intr-o firma de salubritate si are rampa de sortare a gunoaielor. In zonele din care ridica gunoiul a montat pubele pentru colectare selectiva. Gunoi umed si gunoi uscat. Trist este faptul ca desi au posibilitatea sa isi arunce gunoiul selectiv, multi nu tin cont de asta.

Din tomberoane gunoiul e carat separat, umed intr-o masina, uscat in alta, din care soferul imparte si saci prin blocurile unde exista ghena, pentru a-i ajuta pe oameni sa participe la reciclare. Din pacate, multi refuza.

„Din 2.600 de asociatii, 1.962 au semnat actul aditional sa ne dea reciclabilul, sa ne dea sacul galben si practic noi luam undeva la 600 de asociatii de locatari”, spune el.

Gunoiul ajunge mai apoi in statia de sortare, unde este bagat in mai multe masinarii si sortat manual. Peste 70 la suta este salvat din drumul spre groapa de gunoi.

Din pacate, in aproape toata tara gunoiul se arunca la gramada. Si asta pentru ca platim prea putin si nu ne intereseaza ce se intampla cu el.

Citeste toata stirea aici:

Sursa: Stirile PROTV

Publicat de: ziarmediu

Alte articole

WWF lansează harta râurilor în pericol din România

ONG de mediu WWF România și compania ESRI au creat o hartă interactivă, gratuită, precum …