Home / Mediu / Transformarea SUA dintr-un lider climatic global într-o societate izolată

Transformarea SUA dintr-un lider climatic global într-o societate izolată

Retragerea din Acordul de la Paris va transforma SUA dintr-un lider climatic global, într-o societate izolată, a declarat, joi, Jennifer Morgan, director executiv Greenpeace International.

Este o decizie falită din punct de vedere moral pe care Trump o va regreta. Necesitatea acțiunii globale pentru climă nu se supune dezbaterii legale sau politice, protejarea oamenilor și a planetei este o obligație de neevitat”, a spus Morgan.

Aceasta a definit gestul președintelui Statelor Unite ale Americii ca fiind unul condamnabil , prin care Trump cedează poziția de lider global a SUA către adevărați lideri din lume care iau avânt pentru a-și proteja țara și clima, transformând economiile lor în jurul energiei curate.

Aproape 200 de țări și-au luat angajamentul la Paris să acționeze pentru combaterea schimbărilor climatice și numai una dintre ele s-a decis să se retragă. Într-atât de decalat este Trump față de restul lumii. Este ca o schimbare de gardă globală – SUA iese, liderii mondiali, directori de corporații și oameni din toată lumea pot și fac pași spre un viitor al energiei curate”, a mai spus Morgan.

De asemenea, Li Shuo, specialist în politici globale al Greenpeace Asia de Est estimează că încercarea lui Trump de a sabota tranziția globală către un viitor mai sigu doar va izola SUA și va oferi Chinei o ocazie de a culege beneficiile economice de pe urma retragerii Americii.

Liderul WWF la nivel mondial în domeniul climei și al energiei, Manuel Pulgar-Vidal, consideră că ”din fericire, Acordul de la Paris este mai mare decât orice națiune sau guvern”.

Putem să atingem obiectivele stabilite al Paris, dar nu avem timp de pierdut. Țările din întreaga lume trebuie să profite de oportunitatea de a dezlănțui acest potențial, de a investi în energia regenerabilă care elimină poluarea nocivă a carbonului și de a construi economii mai rezistente, mai incluzive și mai prospere”, a spus Vidal.

Sursa: Green Report

Publicat de: ziarmediu

Alte articole

Urecheală la Bruxelles pentru poluarea aerului

România are timp până luni, 5 februarie, ca să prezinte Comisiei Europene măsurile pe care …