Home / Deseuri / Garda de Mediu Maramures va inchide depozitele de la Viseu de Sus, Sighetu Marmatiei si Satu Nou de Jos

Garda de Mediu Maramures va inchide depozitele de la Viseu de Sus, Sighetu Marmatiei si Satu Nou de Jos

Informatia a fost furnizata, miercuri, 24 mai a.c., la intalnirea lunara a Colegiului Prefectural Maramures, condusa de prefectul Sebastian Mihai Luput.

Alexandru Cosma, directorul executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului Maramures, a prezentat raportul de activitate al institutiei pe anul 2016. Printre obiectivele strategice ale anului 2016, mentinute si pentru anul in curs, se numara evaluarea calitatii aerului. Monitorizarea calitatii aerului la nivel de judet se face prin intermediul a cinci statii automate, toate amplasate in Baia Mare; s-a cerut reamplasarea a doua dintre ele in Seini, respectiv in Sighetu Marmatiei. Alte obiective strategice le reprezinta realizarea inventarului judetean de poluanti atmosferici, emiterea si revizuirea actelor de reglementare (avize, acorduri, autorizatii de mediu) – considerate a fi activitatea cea mai importanta a institutiei, gestionarea deseurilor si implementarea Sistemului de Management Integrat al Deseurilor etc.

In ceea ce priveste gestiunea deseurilor si a chimicalelor, la nivel de judet, in anul 2016 s-au colectat aproximativ 419 tone PET-uri si s-au reciclat aproximativ 411 tone, s-au colectat circa 568 tone hartie, fiind reciclate circa 563 tone, s-au colectat 79 tone metal si s-au reciclat 77 tone etc.

In anul 2016, cei 10 angajati ai serviciului specializat au emis 128 autorizatii de mediu, 85 autorizatii revizuite, au transferat 38 acte de reglementare si au emis alte acte necesare in activitatea de reglementare.

Ioan Strempel, comisar sef la Garda Nationala de Mediu, Serviciul Comisariatul Judetean Maramures, a prezentat raportul de activitate pe anul 2016 si pe semestrul I al anului 2017, precum si raportul privind starea de salubritate in unitatile administrative teritoriale din judet. In anul 2016, au fost efectuate 426 actiuni de control planificate si 514 actiuni de control neplanificate, iar in primul trimestru al anului curent, 37 de actiuni de control planificate si 180 actiuni de control neplanificate. In anul 2016 s-au aplicat 35 amenzi contraventionale, in valoare de 359 mii lei, precum si 2 avertismente, iar in primul trimestru al acestui an, 13 amenzi contraventionale, in valoare de 174,5 mii lei, si 1 avertisment.

In ceea ce priveste verificarea starii salubrizarii la nivelul unitatilor administrativ teritoriale din judet, aceasta a avut loc in doua etape, desfasurate in perioada 7 martie – 14 aprilie 2017, respectiv 18 aprilie – 28 aprilie 2017. Aceste controale s-au desfasurat in paralel cu cele referitoare la fondul de mediu.

Garda inchide 3 depozite

Privitor la Sistemul de Management Integrat al Deseurilor – SMID, Garda de Mediu va inchide in mod cert, in luna iunie, cele 3 depozite neconforme, unul cu activitatea sistata (Viseu de Sus), celelalte doua in functiune (Teplita – Sighetu Marmatiei si Satu Nou de Jos – Baia Mare). In acelasi timp, se va urmari construirea in termenul negociat cu UE a depozitului ecologic de la Farcasa, singura solutie agreata pentru a respecta politica Guvernului in domeniul gestiunii deseurilor.

Sursa: ZiarMM

Publicat de: ziarmediu

Alte articole

44.7 milioane tone de deșeuri electronice, generate global în 2016

În 2016, populația lumii a generat 44.7 milioane de tone de deșeuri electronice, conform unui nou …