Home / Deseuri / Depozitul ecologic din cadrul SMID prinde contur in Sarbi

Depozitul ecologic din cadrul SMID prinde contur in Sarbi

Miercuri, 17 mai 2017, presedintele Consiliului Judetean Maramures, Gabriel Zetea, alaturi de consilierul judetean Cornel Varga au participat la sedinta ordinara a Consiliului local al comunei Farcasa. Pe ordinea de zi s-a aflat si proiectul de hotarare privind trecerea din domeniul public al comunei Farcasa in domeniul public al judetului Maramures a unei suprafete de teren, in vederea realizarii investitiei ”Reabilitarea Drumului Nordului – Maramures – Etapa I.

Discutiile s-au canalizat, insa, pe depozitul ecologic care se realizeaza in localitatea Sarbi, comuna Farcasa, subiect care a intampinat opozitie din partea unor consilieri locali. Seful administratiei judetene, Gabriel Zetea a subliniat faptul ca lucrarile trebuie finalizate, deoarece, pana in luna iulie 2017 se inchid gropile de gunoi.

”Tehnologia a fost aprobata de Comisia Europeana, iar contractual trebuie indeplinit asa cum a fost semnat. Consilierilor locali le revine datoria de a fi primii care informeaza corect cetatenii si nimeni nu si-a pus problema poluarii si afectarii cetatenilor pana acum, in perioada in care au functionat vechile gropi de gunoi. Mai mult, procedura de mediu pentru acest proiect a fost derulata”, a explicat presedintele CJ Maramures, Gabriel Zetea, in sedinta Consiliului Local de la Farcasa.

Primarul comunei Farcasa, Ioan Stegeran a precizat faptul ca a fost incheiat un contract de dare in administrare a terenului in suprafata de 20 de hectare necesar construirii CMID, intre comuna Farcasa si Consiliul Judetean Maramures, contract in care au fost stabilite clar drepturile si obligatiile partilor semnatare. In cadrul discutiilor, consilierii locali din Farcasa au subliniat faptul ca isi doresc ca implementarea acestui proiect sa aduca niste beneficii pe termen lung locuitorilor zonei.

Presedintele Consiliului Judetean Maramures a solicitat ca terenul care a fost dat in administrare sa fie trecut din domeniul public al comunei Farcasa in domeniul public al judetului Maramures, pe perioada realizarii constructiilor si, inca cinci ani, pe durata de monitorizare a proiectului, cu mentinerea tuturor drepturilor si obligatiilor din contractul de administrare.

Acestea se vor constitui intr-un protocol, anexa la hotararea de transmitere a dreptului de proprietate. Totodata, a cerut ca la sedinta urmatoare a Consiliului local Farcasa sa fie promovat un proiect de hotarare in acest sens, iar protocolul va constitui anexa si la Hotararea Consiliului judetean Maramures de preluare a  terenului respectiv.

”Am participat la sedinta Consiliului Local Farcasa si le multumesc consilierilor locali, dar si primarului Ioan Stegeran si viceprimarului Florica Muresan, pentru rabdarea pe care au avut-o in cele peste trei ore in care am purtat discutii despre finantari, proiecte si seriozitate in administratia publica locala. Punctul central al discutiei a fost implementarea la Sarbi a Sistemului de Management Integrat al Deseurilor.

Am explicat, pe larg, functionarea sistemului si felul in care acesta va veni in sprijinul unui mediu mai curat pentru noi toti. Sper ca am reusit sa elimin macar o parte din prejudecatilor unor consilieri locali, iar de acum inainte sa putem explica, impreuna, avantajele sistemului. Am discutat, de asemenea, proiectele in derulare si mai ales noile investitii in infrastructura din Farcasa si am asigurat comunitatea locala de intreg sprijinul meu”, a precizat presedintele Consiliului Judetean Maramures, Gabriel Zetea.

Seful administratiei judetene a efectuat si o vizita de lucru pe santierul de la Farcasa, Sarbi, unde se construieste in ritm alert depozitul ecologic din cadrul Sistemului Integrat al Deseurilor.

”Am avansat mult cu lucrarile pe acest santier si cu acest proiect in care multi isi pierdusera increderea anul trecut. Dupa multa munca suntem azi mai optimisti. Am reusit semnarea noului contract de finantare europeana in valoare de peste 30 de milioane de euro. Suntem aproape de finalizarea contractelor pentru inchiderea gropilor istorice de gunoi din judet si mai ales suntem in perioada de teste a echipamentelor instalate la Farcasa.

Vom rezolva, in cel mai scurt timp si problema stabilitatii terenului si am convingerea ca vom finaliza cu succes acest proiect atat de important pentru Maramures”, a precizat Gabriel Zetea, presedintele Consiliului Judetean Maramures.

Sursa: ZiarMM

Publicat de: ziarmediu

Alte articole

44.7 milioane tone de deșeuri electronice, generate global în 2016

În 2016, populația lumii a generat 44.7 milioane de tone de deșeuri electronice, conform unui nou …