Home / Paduri / Vrancea: Zeci de transporturi ilegale de lemne în ultima săptămână

Vrancea: Zeci de transporturi ilegale de lemne în ultima săptămână

În perioada 8 – 14 mai a.c., polițiștii vrânceni au continuat acțiunile pe linia prevenirii și combaterii delictelor silvice privind exploatarea, transportul, deținerea și comercializarea materialelor lemnoase, fiind executate 192 controale (178 pe drumurile publice, 11 în fondul forestier, 3 în locuri de depozitare și comercializare material lemnos).

În urma activităților desfășurate au fost constatate 7 infracțiuni privind încălcarea regimului silvic(Legea 46/2008 Cod Silvic) și a fost confiscată faptic cantitatea de 25,31 mc. material lemnos și valoric cantitatea de 4,30 mc. precum și un număr de 3 autovehicule și 9 atelaje. De asemenea au fost aplicate  41 sancţiuni contravenţionale în valoare de 47000 lei, conform  Legii 171/2010 .

La data de 8 mai a.c, polițiștii au constatat faptul că în fondul forestier de pe raza comunei Broșteni, doi bărbați din localitate ar fi tăiat fără drept și sustras arbori din specia fag dintr-o pădure proprietate a altui bărbat.                    În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunilor de ”tăiere fără drept de arbori” și ”furt de arbori”, fapte prevăzute și pedepsite de art. 107 și art. 109 din Legea nr.46/2008 Rep.- Cod Silvic.

La data de 10 mai a.c, în fondul forestier de pe raza comunei Câmpuri, punctul ”Pârâul Sărat” s-a constatat faptul că un bărbat din localitate, ar fi tăiat fără drept și sustras arbori din specia fag dintr-o suprafață de pădure proprietate a altui bărbat din aceeași localitate. În cauză a fost  întocmit dosar penal, fiind efectuate cercetări sub aspectul comiterii infracțiunilor de „tăiere fără drept de arbori” și „furt de arbori”, fapte prevăzute și pedepsite de art. 107 și art. 109 din Legea nr. 46/2008 Rep. – Codul Silvic.

La data de 10 mai a.c, pe DN 2L – comuna Străoane, a fost depistat un bărbat din localitate care transporta cu un atelaj hipo cantitatea de 1,266 mc. lemn de foc din specia gorun, fără documente legale de proveniență. În cauză s-a procedat la sancționarea contravențională a bărbatului potrivit art. 19 alin. (1) lit. a din Legea nr. 171/2010 actualizată, fiind dispusă măsura complementară a confiscării cantității de 1,266 mc.material lemnos și a atelajului hipo.

La data de 10 mai a.c, ora 05.30, polițiștii au depistat în orașul Odobești un bărbat din comuna Nereju care transporta cu o autoutilitară  cantitatea de 2,00  mc. cherestea din specia rășinoase cu un aviz de însoțire secundar, al cărui termen de valabilitate expirase. În cauză s-a procedat la sancționarea contravențională a conducătorului auto pentru încălcarea prevederilor art. 19 alin. (2) lit. b din Legea nr. 171/2010 actualizată, fiind dispusă măsura complementară a confiscării cantității de 2,00 mc. material lemnos.

La data de 11 mai a.c, ora 5.00, polițiștii au depistat în orașul Odobești un bărbat din comuna Mera care transporta cu o autoutilitară material lemnos (lemn foc) cu un aviz de însoțire care nu corespundea din punct de vedere al speciei. În cauză s-a procedat la sancționarea contravențională a conducătorului auto conform prevederilor art. 19 alin. (2) lit. c din Legea nr. 171/2010 actualizată, fiind dispusă măsura complementară a confiscării materialului  lemnos.

La data de 11 mai a.c, ora 20.31, pe raza comunei Vînători polițiștii  au depistat un bărbat care transportase material lemnos în baza unui aviz de însoțire secundar  care avea ca punct de destinație județul Tulcea. În urma verificărilor efectuate s-a constatat faptul că bărbatul a comercializat materialul lemnos pe raza comunei Vînători, motiv  pentru care s-a procedat la sancționarea contravențională a acestuia potrivit prevederilor art. 20 lit. d din Legea nr. 171/2010 actualizată, fiind confiscată contravaloarea cantității de 3,00 mc material lemnos (lemn de foc din specia fag).

La data de 12 mai a.c, în fondul forestier de pe raza comunei Câmpuri, punctul ”Vînătorul”, s-a constatat faptul că un bărbat din localitate ar fi tăiat fără drept și sustras arbori din specia fag. În cauză a fost  întocmit dosar penal, fiind efectuate cercetări sub aspectul comiterii infracțiunilor de „tăiere fără drept de arbori” și „furt de arbori”, fapte prevăzute și pedepsite de art. 107 și art. 109 din Legea nr. 46/2008 Rep. – Codul Silvic.

La data de 12 mai a.c, ora 9.00, în fondul forestier de pe raza comunei Mera, aflat în administrarea Ocolului Silvic Focșani, s-a constatat faptul că un bărbat din localitate ar fi tăiat fără drept și sustras arbori din specia fag.    În cauză a fost  întocmit dosar penal, fiind efectuate cercetări sub aspectul comiterii infracțiunilor de „tăiere fără drept de arbori” și „furt de arbori”, fapte prevăzute și pedepsite de art. 107 și art. 109 din Legea nr. 46/2008 Rep. – Codul Silvic.

La data de 13 mai a.c, ora 16.50, polițiștii au depistat pe raza comunei Mera un ansamblu format dintr-o autoutilitară și remorcă condus de un bărbat din comuna Vârteșcoiu care transporta material lemnos ( lemn de foc din specia fag), cu un plus de 8,00 mc. față de avizul de însoțire prezentat.    În cauză s-a procedat la sancționarea contravențională a conducătorului auto potrivit prevederilor art. 19 alin. (2) lit. c din Legea nr. 171/2010 actualizată, fiind dispusă măsura complementară a confiscării cantității de 8,00 mc. material lemnos.

La data de 14 mai a.c, în fondul forestier de pe raza comunei Ruginești, aflat în administrarea Ocolului Silvic Panciu – Valea Caregnei, s-a constatat faptul că doi bărbați din localitate ar fi tăiat fără drept și sustras arbori din specia gorun. În cauză a fost  întocmit dosar penal, fiind efectuate cercetări sub aspectul comiterii infracțiunilor de „tăiere fără drept de arbori” și „furt de arbori”, fapte prevăzute și pedepsite de art. 107 și art. 109 din Legea nr. 46/2008 Rep. – Codul Silvic.

La data de 14 mai a.c, ora 23.15, polițiștii au depistat pe DJ 205E în comuna Țifești, o autoutilitară condusă de un bărbat din comuna Nereju, care transporta cherestea din specia rășinoase, iar aceasta nu corespundea din punct de vedere cantitativ cu datele înscrise în avizul de însoțire prezentat.    În cauză s-a procedat la sancționarea contravențională a conducătorului auto potrivit prevederilor art. 19 alin. (2) lit. c din Legea nr. 171/2010 actualizată, fiind dispusă măsura complementară a confiscării plusului de material lemnos.

La data de 8 mai a.c, în urma controlului efectuat la un  depozit de material lemnos din comuna Dumbrăveni  s-a constatat faptul că administratorul din comuna Gugești, în calitate de emitent al avizelor de însoțire nu a respectat prevederile H.G nr. 470/2014. În cauză s-a procedat la sancționarea contravențională a administratorului pentru încălcarea prevederilor art. 21 lit. d din Legea nr. 171/2010 actualizată.

La data de 8 mai a.c, în urma controlului efectuat la un  depozit de material lemnos din comuna Dumbrăveni, administrat de un bărbat din localitate,  s-a constatat faptul că acesta, în calitate de emitent al avizelor de însoțire nu a respectat prevederile H.G nr. 470/2014. În cauză s-a procedat la sancționarea contravențională a administratorului pentru încălcarea prevederilor art. 21 lit. d din Legea nr. 171/2010 actualizată.

La data de 10 mai a.c, în urma controlului efectuat la un  depozit de material lemnos din comuna Nereju, s-a constatat faptul că administratorul din aceeași localitate, în calitate de emitent al avizelor de însoțire nu a respectat prevederile H.G nr. 470/2014. În cauză s-a procedat la sancționarea contravențională a administratorului pentru încălcarea prevederilor art. 21 lit. d din Legea nr. 171/2010 actualizată.

Sursa: Vrancea24

Publicat de: ziarmediu

Alte articole

Amenzi de peste 60.000 de lei date de poliţişti în urma unei acţiuni silvice

Poliţiştii au desfăşurat o acţiune silvică, ocazie cu care au dat 142 de amenzi în …