Home / Mediu / Hidroelectrica, acuzată de distrugerea râului Jiu

Hidroelectrica, acuzată de distrugerea râului Jiu

Biologii și asociațiile de mediu acuză faptul că amenajarea hidroenergetică a râului Jiu, proiect derulat de Hidroelectrica, va duce la dispariția râului pe întreaga lungime a acestui în defileu, precum și a faunei și florei din regiune.

Amenajarea hidroelectrică a sectorului Bumbești-Livezeni a râului Jiu de către gigantul de stat Hidroelectrica SA naște din nou un război între ONG pentru protecția mediului și instituțiile de stat, însărcinate tocmai cu apărarea acestuia. Disputa a ajuns în tribunale și are șanse să ajungă pe masa Comisiei Europene.

Ce presupune proiectul Hidroelectrica

Pe o lungime de aproximativ 30 de kilometri, între Bumbești și Livezeni, Hidroelectrica va realiza un complex energetic cu o capacitate anuală de 259 Gwh, respectiv 1,3% din capacitatea actuală a companiei, de circa 19.700 Gwh.

Vor fi realizate două centrale, un baraj în zona Livezeni, prize energetice, decantoare subterane, o galerie lungă de aproape 7 kilometri cu un diametru de trei metri, castele subterane înalte de zeci de metri. Toate aceste lucrări vor seca râul și vor duce la dispariția faunei în zonă, acuză biologul Călin Dejeu și asociațiile de mediu grupate în jurul Federației Natura 2000. Situația va fi similară cu cea creată de un alt proiect, cel de pe Jieț, râu secat acum, însă ”tumultos în trecut, pe care se făcea plutărit”, după cum spune biologul. Potrivit documentațiilor existente, dacă acum în zona defileului Jiul are un debit de peste 18 metri cubi pe secundă, după realizarea complexului debitul de servitute (debitul minim pe care este obligat să îl asigure Hidroelectrica) va fi de opt ori mai mic, adică 2,7 metri cubi pe secundă.

”Considerând valoarea patrimoniului natural distrus și amploarea distrugerii, putem afirma că proiectul ”Amenajare hidroenergetică a râului Jiu pe sectorul Livezeni – Bumbești Jiu” este cel mai nociv proiect de distrugere a naturii implementat în România postdecembristă”, spune Dejeu.

Proiectul este cu atât mai nociv cu cât aria pe care va fi implementat este atât Parc Natural protejat de lege, cât și sit Natura 2000. ”Au transformat cel mai spectaculos parc național al nostru într-un parc industrial și ne lasă fără singurul râu mare de munte care mai curge liber în Carpații Românești. Firmele de rafting își vor pierde ”pâinea””, spune el într-o scrisoare deschisă adresată Ministerului Mediului.

Foto: Construirea unei micro hidrocentrale pe Valea Drăganului, județul Bihor aproape că a secat râul

Citeste toata stirea aici:

Sursa: Digi24

 

Publicat de: ziarmediu

Alte articole

Urecheală la Bruxelles pentru poluarea aerului

România are timp până luni, 5 februarie, ca să prezinte Comisiei Europene măsurile pe care …