Home / Paduri / Cum fac germanii să-şi măsoare pădurile instantaneu. „În România, avem sistemul de când s-a inventat silvicultura, în 1829“

Cum fac germanii să-şi măsoare pădurile instantaneu. „În România, avem sistemul de când s-a inventat silvicultura, în 1829“

Pădurar în Germania de 30 de ani, Rudiger Bohlanderr poartă după el o servietă cu carcasă metalică din care, în mijlocul pădurii, îşi scoate scanerul cu ultrasunete. Instrumentul scanează automat tot arboretul pe o rază de 24 de metri, datele fiind transmise mai apoi online în calculatorul de la birou. La peste 1.300 de kilometri în linie dreaptă, pădurarul român îşi măsoară lemnul „ca pe vremea prusacilor“.

De la 1 aprilie 2017, în Germania a început inventarul naţional al pădurilor, inventar care se repetă şi la nivel de land o dată la cinci ani. Rudiger Bohlanderr (Rudi, pentru prieteni) este pădurar în landul Rheinland Pflalz, unul din cele mai verzi din Germania, cu o suprafaţă împădurită de aproximativ 42%. În munca sa de zi cu zi, inclusiv la inventarierea pădurii, Rudi lucrează cu un set de instrumente electronice pe care i le-a pus la dispoziţie angajatorul său, adică Statul german. Kitul include, de exemplu, un scaner terestru cu ultrasunete şi GPS, cu ajutorul căruia Rudi culege informaţiile despre volumul de lemn de pe o rază de 24 de metri. Instrumentul îi este folositor la inventarierea masei lemnoase.   Totodată, Rudi mai foloseşte şi o clupă electronică, instrument care îi măsoară exact volumul de lemn pe care îl are un copac anume. „Instrumentele din acest kit le pot folosi şi pentru a măsura electronic cantitatea de lemn de pe o platformă, de exemplu. Costă 2.800 de euro toată această servietă şi o avem toţi pădurarii din Germania. Este uşor de folosit, totul e electronic, datele nu le introduc eu, deci erorile sunt mult diminuate“, povesteşte pădurarul german pentru reporterul „Adevărul”.   El are de administrat o suprafaţă de aproximativ 2.500 de hectare de pădure, iar odată cu începerea inventarierii spune că trebuie „să bată“ toată pădurea. Lucru care nu-i displace. „Am 49 de ani şi de 30 de ani sunt pădurar. N-am prins pe nimeni furând lemn şi nici n-am găsit lemn furat în această zonă. Dacă s-ar întâmpla acest lucru aş anunţa Poliţia, iar mai încolo ar fi treaba lor să rezolve“, adaugă Rudi.

România preistorică   În România, dacă un transport de lemn este oprit pentru a fi măsurat, poliţiştii cer şoferului de camion să coboare tot lemnul de pe platformă, care să fie mai apoi măsurat cu clupa manuală. Această clupă seamănă cu un fel de şubler şi are rolul de a măsura diametrul. Spre diferenţă de Rudi, care scanează cu instrumente cu ultrasunete platformele de masă lemnoasă, cei care măsoară cantităţile de lemn în România folosesc estimări bazate pe măsurătorile cu clupa manuală. „Măsurătoarea se face cu unelte, cum să le spun, preistorice. Sunt unelte cu care cu care dacă măsurăm doi oameni o să iasă două volume diferite“, admite Robert Blaj, şeful Direcţiei Silvice Sibiu.   În pădure, la emiterea actului de punere în valoare, pădurarul român foloseşte aceeaşi clupă mecanică. „Pentru lemnul pe picior sunt nişte programe făcute în baza unor curbe de regresii, prin care se stabileşte volumul arborelui pe picior în funcţie de serii de volume şi diametre. Cu clupa se măsoară diametrul copacului la 1,30 metri înălţime pe partea din amonte. Dacă arborele nu este rotund, adică are ovalitate, se iau diametre perpendiculare şi se face o medie“, explică un pădurar din Sibiu. În mod normal, pentru a calcula volumul de masă lemnoasă al respectivului arbore, ar trebui să-i măsoare şi înălţimea, dar nu are dendrometru (instrumentul cu care să măsoare această înălţime). Prin urmare, această variabilă din calculul său, pădurarul o înlocuieşte cu estimările înălţimii arborilor pe care le are în amenajamentul silvic al ocolului pe care îl îngrijeşte. Iar măsurătorile pentru acest amenajament se fac o dată la zece ani.

Adeseori, Rudi Bohlanderr îşi duce şi familia să îl însoţească în inventarierea celor 2.500 de ha de pădure pe care le administrează   „La noi s-ar fura şi cu instrumentele electronice“   După cum explică inginerii silvici care au stat de vorbă cu „Adevărul“ asupra metodelor de măsurare a cantităţilor de lemn, clupa electronică folosită de cei din Germania are, la bază, acelaşi principiu cu clupa mecanică folosită în România. Doar că, în plus, este mult mai precisă şi mai rapidă. „Dacă vrei să faci nereguli, le poţi face şi cu clupa electronică, dotată cu GPS. Cu care mergi lângă arbore, îl marchezi, îi dă număr, dar clupa nu o montează pe arbore, ci lângă, obţinând astfel un alt diametru şi, mai departe, un alt volum al arborelui“, explică unul din inginerii silvici care a cunoaşte şi sistemele moderne din silvicultură. Potrivit lui, în România se aplică un sistem care, practic, nu a evoluat foarte mult în ultimii aproape 200 de ani. „Sistemul pe care îl folosim noi este cel de când s-a inventat silvicultura, la 1829, de când Imperiul prusac a intrat în criză de lemn şi atunci şi-a pus problema resurselor, pentru a putea şti cu cât lemn poate sprijini efortul de război. Metodele sunt vechi, antice, aş putea spune. Prea puţin se folosesc noile tehnologii la noi“, arată inginerul silvic.   În România nu sunt formule   Inginerul silvic Anton Guşă lucrează ca importator pentru România al produselor pe care, de exemplu, le folosesc şi pădurarii din Germania. Aceste instrumente sunt produse de suedezii de la Haglöf, producător cu distribuţie la nivel mondial. Anton Guşă aminteşte că în urmă cu aproximativ patru ani, Cehia a cumpărat de la suedezi 500 de clupe electronice pentru a fi folosite în sistemul de stat. În România, însă, deocamdată n-a fost cumpărată nicio astfel de clupă, motivul fiind unul birocratic: aceste clupe electronice funcţionează pe baza unui soft, în care calculul maselor lemnoase se fac pe baza unor formule aprobate de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Citeste toata stirea aici:

Sursa: Adevarul

 

Publicat de: ziarmediu

Alte articole

Tăierile ilegale au fost reduse cu 35% în fondul forestier din Vrancea

Tăierile ilegale de lemn din pădurile Vrancei s-au redus cu circa 35%, arată un raport …