Home / Business / APIA avertizează: numărul autoturismelor rulate importate cu emisii poluante ridicate s-a triplat

APIA avertizează: numărul autoturismelor rulate importate cu emisii poluante ridicate s-a triplat

Primul trimestrul al anului a marcat o creștere importantă pentru importurile de mașini rulate. Astfel, în primele trei luni din 2017, au fost înmatriculate circa 128.000 unități, adică 43% din volumul înregistrat pe întreg anul 2016, potrivit informațiilor Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA).

Reprezentanții APIA consideră că, situația se datorează unei distorsiuni a segmentului de autovehicule rulate din import, produsă de eliminarea de la 1 februarie a Timbrului de Mediu, fiind previzibil că, fără măsuri corespunzătoare, situația să continue și în lunile următoare.

Ceea ce este si mai grav însă, este faptul că s-a triplat numărul autoturismelor rulate importate cu emisii poluante ridicate (Norma Euro3 si 2), respectiv de la circa 18.000 unități în 2016 la circa 52.500 unităti în 2017”, spun reprezentanții APIA.

În comparație, în primele trei luni ale anului au fost vândute 29.930 unități noi, cu 16,2% mai mult decât în primele trei luni din 2016. Autoturismele, care reprezintă 78,3% din vânzările înregistrate în aceste prime trei luni din 2017 (23.426 unități), înregistrează o creștere față de aceeași perioadă.

În ceea ce privește autoturismele “verzi“ (electrice și hibride), ponderea acestora continuă să crească, înregistrând, în primele trei luni ale lui 2017, o cotă de 1,7% din total piață. Chiar dacă volumele sunt foarte mici, creșterile sunt importante (cele electrice +310%, iar cele hibride +215,5%) și arată faptul că există un potențial important de creștere al acestei categorii de autoturisme ce merită stimulat, așa cum se procedează și în multe alte state europene”, se precizează în comunicatul APIA.

Sursa: Green Report

Publicat de: ziarmediu

Alte articole

BERD și BCR finanțează construirea unei fabrici de reciclare a uleiurilor industriale uzate în Oltenița

BERD şi Banca Comercială Română (BCR) oferă un împrumut sindicalizat de tip club în valoare …