Home / Actiuni si evenimente / Garda de Mediu ar putea intra în grevă generală de săptămâna viitoare

Garda de Mediu ar putea intra în grevă generală de săptămâna viitoare

Avertismentul a fost transmis de sindicatul din structură ministrului Mediului, Grațiela Gavrilescu. “Doamna ministru nu a rezolvat problema, a promis că o să aibă mai multe întâlniri inclusiv cu ministrul Justiției” . “Următorul pas este greva generală”, a anunțat Valentin Neagoe, liderul sindical al comisarilor Gărzii de Mediu. Din spate vin și angajații agențiilor de Protecție a Mediului din județe, care strâng semnături pentru declanșarea grevei generale. Motivul protestelor îl reprezintă salarizarea discreționară în sistemul bugetar, funcționarii din structurile de protecție a mediului fiind uitați la toate măririle de salarii ce s-au făcut în ultimii ani.

Valentin Neagoe, liderul sindical al comisarilor Gărzii de Mediu la nivel național, a declarat ieri că întâlnirea anunțată săptămâna trecută cu ministrul Mediului, Grațiela Leocadia Gavrilescu, care deține și funcția de viceprim-ministru al Guvernului Grindeanu, a avut loc. Doar că nu s-a rezolvat ­pro­blema. “Doamna vicepremier a promis că o să aibă întâlniri cu mai mulți miniștri, inclusiv cu ministrul Justiției, în vederea identificării modalității de aplicare a deciziei Curții Constituționale nr. 794 din decembrie 2016, care spune că salarizarea se face la nivelul familiei ocupaționale (pe românește, instituțiile de inspecție și control ale statului trebuie să fie salarizate la același nivel, n.r.). Următorul pas este greva generală pe termen nelimitat. Așteptăm ca în cursul acestei săptămâni doamna ministru să își asume promisiunile formulate azi (ieri, n.r.). In caz contrar, suntem hotărâți să declanșăm greva generală pe termen nelimitat începând cu săptămâna viitoare”, a declarat Valentin Neagoe. In grevă generală vor intra toți cei aproximativ 800 de comisari ai Gărzii de Mediu din România, implicit cei din județul Suceava. Valentin Neagoe a arătat că la dicuțiile cu vicepremierul Grațiela Gavrilescu au participat și reprezentați ai sindicatelor din cealaltă structură a Ministerului Mediu – Agenția de Protecție a Mediului, o structură care la nivel național însumează peste 2.000 de funcționari și unde s-a demarat o campanie de strângere de semnături în vederea declanșării grevei generale și în această instituție.

Am arătat la sfârșitul săptămânii trecute că lucrătorii de la Agenția de Protecție a Mediului și de la Garda de Mediu la nivel național, dar și la nivel județean și-au reunit forțele, determinând o întâlnire în cursul zilei de ieri cu  ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu. Se aștepta ca la întâlnire să participe și celălalt vicepremier, Sevil Shhaideh, care a avut însă un alt program.

Pe parcursul săptămânii trecute, în județul Suceava, dar și în celelalte județe ale țării, angajații Gărzii de Mediu și ulterior cei ai agențiilor de Protecție a Mediului au recurs la greve de avertisment sau la proteste spontane după ce au aflat că majorările de salarii anunțate de Guvern nu îi vizează și pe ei, în condițiile în care sunt lucrători în cele două structuri plătiți chiar cu mai puțin decât salariul minim pe economie. S-a dat și un exemplu – cel mai mare venit net al unui comisar al Gărzii de Mediu, care beneficiază și de un spor de doctorat, abia ajunge la 2.300 de lei. Spre comparație, o altă “gardă” – Garda Forestieră – nu numai că beneficiază de salarii mult mai mari, dar este și inclusă în programul de majorare a salariilor promovat de actualul guvern. Un comunicat de presă al  Federației Sindicatelor Unite din Mediu arăta că, „cu toate că protecția mediului este un domeniu de importanță strategică, reprezentând o vulnerabilitate, un risc și o prioritate conform Strategiei Naționale de Apărare a Tării, angajații din domeniul protecției mediului sunt remunerați în prezent conform celei mai mici grile de salarizare din întregul sistem bugetar. Personalul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, agențiilor județene pentru Protecția Mediului, Gărzii Naționale de Mediu și Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării a fost discriminat față de alte categorii de bugetari cărora li s-au acordat după anul 2010 creșteri salariale. Astfel, am ajuns în situația în care, dacă  în decurs de 3 zile lucrătoare nu se va soluționa favorabil revendicarea, se va ajunge la grevă generală, care va avea consecință directă  în ceea ce privește dimi­nuarea ratei de absorbție a fondurilor europene; imposibilitatea funcționării sistemului pentru protecția mediului; sistarea emiterii actelor de reglementare necesare accesării fondurilor europene (autostrăzi, drumuri expres, moder­nizare/reabilitare de drumuri naționale/județene, sisteme de management integrat al deșeurilor, sisteme de canalizare, parcuri industriale, conducte de transport gaze naturale, linii electrice aeriene, planurile pentru prevenirea, protecția și diminuarea efectelor inundațiilor pentru fiecare bazin hidrografic în parte, reabilitare linii căi ferate de călători și de marfă, cariere, planuri de management, parcuri eoliene, strategii,etc.)”, se arată în scrisoarea Federației Sindicatelor Unite din Mediu. Există și alte avertizări la adresa factorilor de decizie din cadrul Ministerului Mediului care ar putea să scoată din amorțeală mecanismul birocratic sau politic, după caz, în condițiile în care, dacă toată lista de avertizări va fi pusă în practică, riscul unui blocaj în ceea ce privește investițile să devină real, în condițiile în care nicio lucrare importantă nu poate să fie demarată fără aviz de la Mediu și, de asemenea, nicio investigație importantă pe linie de protecție a mediului nu poate fi realizată fără comisarii Gărzii de Mediu.

Sursa: Obiectiv de Suceava

Publicat de: ziarmediu

Alte articole

Calarasi: 21 de hectare de pădure, plantate de voluntari, au ajuns la stadiul masiv la Dragoş-Vodă şi Vâlcelele

În sudul României, suprafaţa ocupată de păduri nu depăşeşte 5%, deşi în zona de câmpie …