Home / Mediu / Secvențe din coșmarul ecologic în spațiul urban. Pentru a mia oară: nu așa se toaletează un copac!

Secvențe din coșmarul ecologic în spațiul urban. Pentru a mia oară: nu așa se toaletează un copac!

Odată cu venirea primăverii, se pare că s-a dat și sentința necruțătoare pentru puținii copaci care au mai rămas intacți în fața blocurilor arădene. Coșmarul iubitorilor de natură se repetă an de an, sub pretextul „toaletării de primăvară”. Un arădean a fost trezit din somn, dar pentru el coșmarul abia atunci a început. 

Poate veți spune că exagerăm, că un cuvânt precum „coșmar” este cel puțin deplasat în cazul de față, dar nu și pentru Iulian Teleoacă, un ecologist convins, care a fost prezent la toate protestele care vizau protejarea mediului și, ori de câte ori a avut ocazia, a semnalat pe rețelele de socializare cazurile revoltătoare despre modul flagrant în care copacii Aradului au fost „decapitați”. Dar de ceea ce i-a fost teamă cel mai mult, s-a întâmplat până la urmă. Recent, i s-a „tăiat” toată umbra din fața blocului în care locuiește.

El a fost trezit, dimineață devreme, la ora 8, de o gălăgie venită de afară. Erau niște muncitori care-și exercitau „nobila” misiune de toaletare a copacilor din fața blocului în care locuiește. Ba mai mult, aceștia chiar au tăiat complet un pom.

„Era un tei foarte mare, nu prea bătrân, chiar lângă un cireș și un smochin pe care l-au tăiat complet. Toți copacii din curtea interioară a blocurilor dinspre Liceul Baptist și dinspre Sucursala Electrică erau ciuntiți efectiv! I se spune toaletare pe acte, dar asta a fost ciunteală clară! Eu nu sunt specialist, dar există pe internet un desen care arată cum ar trebui și cum se fac de fapt toaletările în România. Toată coroana dispare astfel. Sigur că ea se regenerează în timp, dar o să treacă generații întregi până când o să mai vedem copacul ăla. Deci atâta aveam, un cireș și un tei minunat care nu numai că țineau de umbră în zilele însorite, dar acum că au fost mutilați, nici păsările nu mai au unde să-și facă cuiburile”, spune Iulian.

toaletare-copaci

Așa se toaletează în mod normal un copac… și așa e „toaletarea” Made in Romania

„Lene, nepricepere sau o afacere”

Iulian vrea să evidențieze în primul rând faptul că modul în care sunt toaletați copacii în Arad este mai mult decât nepotrivită.

„Vreau să subliniez două chestii. De exemplu, și în Timișoara se taie copaci, pentru că există interesul de a acapara anumite zone și să se construiască. Se contruiește în prostie și se taie din spațiul verde, ca să nu zic spațiul public. La ei a fost problema cu salcâmii care, cică, sunt o specie invadatoare. Dar e normal să fie așa, că asta e natura copacului. El crește, așa cum cresc zorelele sau iedera pe blocuri. Se spune că «vai, că distruge clădirea»… Eu nu cred asta, dar nu asta e problema în mod deosebit. În România, copacii sunt tăiați masiv indiferent de specie și din păcate nici nu prea există o comunitate ecologică puternică care să se opună acestor acțiuni. Să nu uităm că din fața Colegiului Național «Moise Nicoară» s-au tăiat copacii ca să se vadă fațada. Asta-i absurd, după părerea mea, și trebuia să intervină, în primul rând, profesorii, în frunte cu ăla de educație fizică și biologie sau de geografie, care știu că fără natură nu poți supraviețui ca om. Până și ca instituție, pentru că e vorba de un colegiu important și simțeai că poți respira aer curat în fața clădirii, iar acum e smog și zero umbră.

În al doilea rând, în perioada când se făceau proteste pentru salvarea Parcului Eminescu am auzit avertismentul Asociației de Peisagistică cum că NU AȘA SE TOALETEAZĂ COPACII. Se toaletează sezonier, dar nu tai tot ca să-i trebuiască un deceniu să crească înapoi. Trebuie să tai doar unde e nevoie. Ăștia taie fără să țină cont de acest lucru, ori pentru că le e lene, ori pentru că sunt, pur și simplu, niște habarniști. Dar mă gândesc că e o afacere la mijloc”, ne-a spus Iulian Teleoacă.

copaci ciuntiti (5)

Sursa: Special Arad

Publicat de: ziarmediu

Alte articole

Raport: Companiile farmaceutice poluează mediul cu antibiotice

Majoritatea companiilor mari de farmaceutice poluează mediul cu antibiotice, conform unui nou raport care analizează măsurile luate …

One comment

  1. Minune…in suceava dupa sute de staruinte,ani la.rand a aparut cineva de la.primarie care intelege si.aplica corect toaletarea copacilor. Si aici.s.au „toaletat total” arborii care in.final.s.-au uscat. Lasa ca praful il filtreaza plamanii nostri