Home / Paduri / Suceava: Un silvicultor a încercat să acopere un transport ilegal de lemn, folosind un aviz fals

Suceava: Un silvicultor a încercat să acopere un transport ilegal de lemn, folosind un aviz fals

Un control efectuat de poliţişti, având drept scop combaterea activităţilor ilegale cu material lemnos, a dus la confiscarea unei cantităţi importante de lemn şi a autoutilitarei cu care acesta era transportat. În acelaşi timp, un pădurar care a încercat să-l ajute pe transportator, emiţând un aviz fals de însoţire a materialului lemnos, s-a ales cu un dosar penal.

Incidentul s-a petrecut luni dimineaţă, în jurul orei 05.37, când în cadrul unei acţiuni de prevenire şi combatere a activităţilor ilegale privind circulaţia, depozitarea, prelucrarea şi comercializarea lemnului o patrulă a Postului de Poliţie Volovăţ a oprit pentru control pe DN 17A, în comuna Suceviţa, o autoutilitară marca Mercedes Benz care transporta material lemnos de răşinoase şi se deplasa spre comuna Marginea. La volanul maşinii se afla un bărbat de 47 de ani, din comuna Marginea, care le-a înmânat poliţiştilor actele personale şi cele ale maşinii, declarând că nu deţine documente legale în privinţa lemnului transportat.

În urma cercetărilor, poliţiştii au constatat căpentru cantitatea de material lemnos transportată de autoutilitară nu este înregistrat nici un aviz de însoţire. I s-a solicitat atunci şoferului ca întreaga cantitate de lemn să fie transportată la sediul Ocolului Silvic Marginea, pentru a fi descărcată. La faţa locului au fost chemaţi reprezentanţi ai Biroului de Combatere a Delictelor Silvice din cadrul IPJ Suceava şi angajaţi ai Gărzii Forestiere Suceava. În timp ce materialul lemnos era descărcat în curtea ocolului, în jurul orei 07.50, Mircea C., în vârstă de 42 de ani, din Marginea, pădurar în cadrul Ocolului Silvic Marginea, s-a prezentat la ocol cu un aviz de însoţire primar, emis la ora 06.15, după ora interceptării transportului de către poliţişti.

În urma inventarierii materialului lemnos s-a constatat că şoferul transporta cantitatea de 31,47 metri cubi lemn rotund de răşinoase, care a fost predat în custodie pe bază de proces-verbal ocolului. Întrucât cantitatea de material lemnos a fost transportată fără documente de provenienţă legale, societatea comercială la care era angajat bărbatul a fost sancţionată contravenţional cu suma de 5.000 de lei, iar materialul lemnos în valoare de 10.000 de lei a fost confiscat. De asemenea, a fost indisponibilizată autoutilitara în valoare de 40.000 de euro, proprietatea societăţii comerciale, care a fost lăsată în custodie Direcţiei Silvice Suceava.

Pe numele silvicultorului Mircea C. s-a întocmit un dosar penal, pădurarul fiind cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals.
Sursa: Monitorul de Suceava

Publicat de: ziarmediu

Alte articole

Tăierile ilegale au fost reduse cu 35% în fondul forestier din Vrancea

Tăierile ilegale de lemn din pădurile Vrancei s-au redus cu circa 35%, arată un raport …