Home / Mediu / Cheile Nerei – zonă de poveste pe cale să devină destinație de ecoturism

Cheile Nerei – zonă de poveste pe cale să devină destinație de ecoturism

În luna aprilie a acestui an a fost depusă către Ministerul Turismului aplicația pentru recunoaşterea și declararea zonei Cheile Nerei ca destinație de ecoturism. Acest important pas pentru dezvoltarea turismului din Banatul Montan a fost posibil prin eforturile susținute din ultimii 3 ani ale organizațiilor WWF-România, Asociația de Ecoturism din Romania (AER) și RNP-ROMSILVA Administraţia Parcului Naţional Cheile Nerei Beuşniţa, care au reușit să aducă împreună pentru un scop comun autorități, ONG-uri și furnizori de servicii și produse locale.

Zona propusă pentru destinația de ecoturism este parte a Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița și se concentrează pe zonele cu atracție turistică mare din raza localităților Oravița, Ciclova Română, Sasca Montană, Cărbunari, Șopotu Nou, Lăpușnicu Mare. Deși cu o întindere relativ mică, zona este plină de valori inestimabile naturale și culturale, printre obiectivele turistice regăsindu-se: Cheile Nerei, Cascada Beușnița, Lacul Ochiul Beiului și Lacul Dracului, tunelurile săpate în stâncă, Ansamblul de arhitectură montanistică – Sasca Montană, Muzeul etnografic din Sasca Montană, Mănăstirile Călugăra și Nera, Cetatea Medievală Socolari sau vechiul drumul roman.

Unicitatea zonei Cheile Nerei este dată de peisajele deosebite, dominate de un relief carstic spectaculos și de culmi împădurite cu altitudini nu foarte mari, cota maxima fiind Vârful Leordişu 1160m, aflat în nordul zonei. Influențele submediteraniene fac posibilă existența în zonă a peste 30 de specii de orhidee și a scorpionului carpatin, importante din punct de vedere al biodiversității.

Pentru a evita pierderea acestor moșteniri, la baza administrării publice și în derularea afacerilor (în special in sectorul turism) trebuie să existe permanent principiile călăuzitoare ale responsabilității față de mediu (resurse naturale și biodiversitate) și ale respectului față de moștenirea socială și culturală.

Cooperare locală pentru dezvoltare durabilă
Având în vedere toate aceste valori naturale și culturale, la inițiativa WWF-România şi cu sprijinul AER și RNP-ROMSILVA Administraţia Parcului Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa, în luna martie 2017 a fost încheiat un acord de parteneriat pentru a concretiza viziunea comună ca această zonă să capete statutul oficial de destinaţie de ecoturism, emis de Ministerul Turismului. Acest lucru este necesar pentru promovarea valorilor culturale şi naturale ale zonei Cheilor Nerei, pentru dezvoltarea infrastructurii şi a produselor de turism într-un mod responsabil, cu respect şi atenţie faţă de capitalul natural. Cheile Nerei are un potenţial natural enorm iar în acest moment este departe de a atinge capacitatea lui de exploatare care să aducă dezvoltare în comunităţile locale.

Citeste toata stirea aici:

Sursa: WWF

 

 

Publicat de: ziarmediu

Alte articole

Urecheală la Bruxelles pentru poluarea aerului

România are timp până luni, 5 februarie, ca să prezinte Comisiei Europene măsurile pe care …