Home / Mediu / Ordinul de Ministru prin care se stabilesc cotele de vânătoare pentru păsări, contestat de Societatea Ornitologică Română

Ordinul de Ministru prin care se stabilesc cotele de vânătoare pentru păsări, contestat de Societatea Ornitologică Română

Ordinul de Ministru prin care se stabilește aprobarea cotelor de vânătoare pentru păsări, elaborat și lansat în dezbatere publică de Ministerul Apelor și Pădurilor (MAP), este contestat de Societatea Ornitologică Română.

Ordinul de Ministru a fost publicat pe site-ul MAP în 13 aprilie și se află în perioada de dezbatere publică.

Mai exact, SOR acuză MAP că nu a publicat cotele de exacte de vânătoare și că, potrivit referatului de aprobare care a stat la baza redactării OM, au fost evaluate populații de păsări sedentare, dar se stabilesc cote și pentru păsări migratoare. 

Potrivit referatului de aprobare nr. 16540 din 12 aprilie 2017, „în vederea stabilirii cotelor de recoltă pentru perioada de vânătoare 2017 – 2018, gestionarii fondurilor cinegetice au desfășurat acțiuni de evaluare a speciilor sedentare de interes cinegetic, începând din luna iunie 2016 și finalizând în luna martie 2017”.

De asemenea, reprezentanții SOR spun că MAP nu a publicat studiile de specialitate sau criteriile de care s-au ținut cont atunci când s-au elaborat cotele de vânătoare.

„Societatea Ornitologică Română solicită ca Ministerul să facă publice cifrele, dar și criteriile care au dus la stabilirea acestor cote. În lipsa lor, considerăm că, de fapt, nici nu se dorește transparentizarea și se lasă loc interpretărilor într-o chestiune precum vânătoarea, care a suscitat mai multe conflicte în ultimii ani.”

În plus, ong-ul cere Ministerului să precizeze care au fost metodele folosite pentru obținerea evaluărilor la speciile de păsări migratoare din România.

„Îi rugăm să precizeze care au fost metodele folosite pentru obținerea evaluărilor la speciile de păsări migratoare din România, rezultatele obținute în cazul populației fiecărei specii, precum și criteriile pe baza cărora s-au stabilit cotele de recoltă la speciile de păsări migratoare în România în raport cu populațiile acestora”, se arată în comunicatul SOR.

În Referatul de Aprobare, se menționează că acțiunile de evaluare a fost coordonate de către gărzile forestiere conform instrucțiunilor transmise prin Scrisoarea nr.123/AP/19.01.2017 a MAP, însă nu se precizează care au fost aceste instrucțiuni.

Cât privește determinarea cotelor de recoltă pe specii, în referat se menționează că s-a folosit modelul de calcul teoretic prevăzut în Anexa nr.2 al Ordinului nr.478/2002 a Ministrului Agriculturii, Alimentației și Pădurilor și că s-a ținut cont de recomandările din scrisoarea MAP.

Pentru perioada de vânătoare 2017-2018, cotele de recoltă trebuie stabilite și aprobate de Minister până în data de 15 mai.

Contactați telefonic, reprezentanți din cadrul MAP au declarat că încă nu s-a redactat o poziție oficială pentru solicitarea SOR.

Sursa: Green Report

Publicat de: ziarmediu

Alte articole

Urecheală la Bruxelles pentru poluarea aerului

România are timp până luni, 5 februarie, ca să prezinte Comisiei Europene măsurile pe care …