Home / Actiuni si evenimente / Cei mai activi ecologiști, premiați cu Goldman Environmental Prize, considerat „Premiul Nobel pentru Ecologie”

Cei mai activi ecologiști, premiați cu Goldman Environmental Prize, considerat „Premiul Nobel pentru Ecologie”

Cei mai activi șase ecologiști din întreaga lume au fost premiați luni la San Francisco pentru eforturile de protejare a mediului. Premiul „Goldman Environmental” răsplătește cea mai buna campanie de mediu de pe fiecare continent, relatează EFE.

„Goldman Environmental Prize”, aflat anul acesta la cea de-a 28-a ediție, reprezintă cel mai important premiu din domeniul protecției mediului la nivel mondial, fiind cunoscut ca „Nobelul pentru ecologie”.

Cei șase laureați de anul acesta sunt americanul Mark López, slovenul Uros Macerl, indianul Prafulla Samantara, australianca Wendy Bowman, guatemalezul Rodrigo Tot și congolezul Rodrigue Katembo pentru eforturile lor „susținute și semnificative” pentru a proteja mediului înconjurător, de multe ori cu prețul propriei lor vieți.

Rodrigo Tot, liderul indigen guatemalez, 59 de ani, a fost recompensat pentru că și-a „călăuzit comunitatea într-o decizie juridică ce a creat un precedent istoric” și a evitat „ca distrugerile unei fabrici de nichel să se extindă”, notează organizatorii.

La rândul său, americanul Mark Lopez a convins statul California să igienizeze căminele din Los Angeles contaminate de o fabrică de baterii, în timp ce Macerl, un agricultor organic din Slovenia, a împiedicat ca un coș de ciment să incinereze în comun deșeuri de petrol cu alte reziduuri industriale periculoase.

Indianul Samantara, lider emblematic al mișcărilor sociale din țara sa, a dus o bătălie în justiție timp de 12 ani pentru drepturile asupra terenurilor comunității indigene dongria kondh, în timp ce australianca Wendy Bowman a luptat împotriva unei puternice companii miniere internaționale.

În ce-l privește pe Rodrigue Katembo el și-a riscat viața infiltrându-se pentru strânge informații și a dezvăluie metodele de corupție, având ca scop explorarea și extracția de petrol din Parcul Național Virunga, fapt ce a suscitat furia opiniei publice și a obligat compania promotoare să se retragă din proiect.

Premiile Goldman, care recunosc anual contribuția activiștilor de mediu din diferite regiuni ale lumii, au fost înființate în 1989 și sunt dotate cu premii de 175.000 de dolari. Recompensele se împart pe regiuni: Africa, Asia, Europa, Insule și Națiuni Insulare și America.

Sursa: Agerpres

Publicat de: ziarmediu

Alte articole

Calarasi: 21 de hectare de pădure, plantate de voluntari, au ajuns la stadiul masiv la Dragoş-Vodă şi Vâlcelele

În sudul României, suprafaţa ocupată de păduri nu depăşeşte 5%, deşi în zona de câmpie …