Home / Paduri / Suceava: Plângeri penale pentru delapidare, la Asociaţia de pădure din Gălăneşti

Suceava: Plângeri penale pentru delapidare, la Asociaţia de pădure din Gălăneşti

Poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava au în lucru un dosar penal în care se fac cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de delapidare, la Asociaţia de pădure „Obcina” Gălăneşti. Cel care a depus reclamaţia este chiar fostul cenzor al asociaţiei, care a avut pe mână documentele privind activitatea asociaţiei timp de câţiva ani. Acesta reclamă că actualul preşedinte al asociaţiei a delapidat în jur de 200.000 de lei şi spune că documentele pe care le-a predat anchetatorilor sunt probe certe şi nu doar acuzaţii. Ancheta este deocamdată în fază destul de incipientă, deşi administratorul a dat deja explicaţii în faţa anchetatorilor.

Care sunt acuzaţiile fostului cenzor, după centralizarea activităţii derulate timp de trei ani

Ștefan Bujdei, cel care a fost cenzor al Asociaţiei de pădure Gălăneşti, susţine că după ce a făcut o centralizare globală a producţiei, livrărilor de masă lemnoasă, a încasărilor şi a plăţilor, din anii 2013, 2014, 2015, a constatat o „situaţie catastrofală”.

Economistul Ștefan Bujdei a arătat în plângerea penală că a început să lucreze ca cenzor al asociaţiei din 2000, când era un alt preşedinte, între timp decedat. În 2013, actualul preşedinte, Ilie Bujdei (n.r. între cei doi nu există relaţii de rudenie), i-a cerut să verifice activitatea predecesorului său, descoperind o lipsă de gestiune de 56.089 de lei. Neregulile au continuat şi după preluarea asociaţiei de Ilie Bujdei, susţine cenzorul între timp îndepărtat. El spune că după ce a început să studieze atent documentele a găsit tot mai multe nereguli, iar din această cauză preşedintele Ilie Bujdei nu i-a mai pus la dispoziţie şi documentele privind activitatea din anul 2016.

Ștefan Bujdei a calculat un prejudiciu constând în încărcarea costurilor de exploatare a masei lemnoase şi de nerealizare a profitului aferent.

El a făcut calcule privind costul de exploatare a lemnului realizat de actualul preşedinte, comparativ cu cel al predecesorului său. Diferenţele sunt foarte mari, iar Ștefan Bujdei susţine că banii au fost delapidaţi:

„Din calculele mele rezultă o diferenţă de cost de 144,63 de lei per mc. Înmulţită cu masa lemnoasă exploatată de 1.388,60 mc, rezultă un prejudiciu de 200.833 lei, adică un profit nerealizat. Am depus organelor de anchetă documentele, iar dacă se va face o anchetă serioasă neregulile se vor descoperi”, a declarat Ștefan Bujdei.

O altă acuzaţie a lui Ștefan Bujdei este că după îndepărtarea sa din funcţia de cenzor, în locul său au fost numiţi un impiegat de mişcare şi un tractorist. „Preşedintele a pus în locul meu necalificaţi, oameni care să nu poată face o analiză financiar-contabilă şi astfel să poată fi mascată activitatea frauduloasă”, acuză Ștefan Bujdei.

Citeste toata stirea aici:

Sursa: Monitorul de Suceava

Publicat de: ziarmediu

Alte articole

Tăierile ilegale au fost reduse cu 35% în fondul forestier din Vrancea

Tăierile ilegale de lemn din pădurile Vrancei s-au redus cu circa 35%, arată un raport …