Home / Paduri / Comunicat Greenpeace: Pădurile virgine sunt în pericol fără o lege a contravențiilor silvice eficientă
Nordic forest in Romania. Trees in the Retezat National Park in the Carpathian Mountains. Nordischer Bergmischwald in Rumaenien. Baeume im Retezat Nationalpark in den Karpaten.

Comunicat Greenpeace: Pădurile virgine sunt în pericol fără o lege a contravențiilor silvice eficientă

Pentru noi primăvara a început cu lupta pentru o lege a contravențiilor corectă.

Am expus aici motivele pentru care v-am cerut ajutorul în urmă cu câteva săptămâni.

Am expus public miza modificării legii contravențiilor silvice, am lucrat pentru îmbunătățirea formei acesteia și ne-am susținut punctul de vedere în comisia de Silvicultură și Agricultură a Camerei Deputaților. Forma amendamentelor deja arată promițător, multe dintre propunerile noastre fiind preluate de ministerul mediului. În continuare, comisia de Silvicultură și Agricultură și cea de Mediu  trebuie să emită rapoarte despre legea care aprobă OUG 51, după care aceasta trebuie să intre pe ordinea de zi în plenul Camerei Deputaților și ulterior a camerelor reunite.

Până acum, 3.834 de apărători ai pădurii au semnat petiția către parlamentari. Mesajele voastre și prezența subiectului în media a arătat că suntem vigilenți, informați și vrem o lege puternică pentru contravenții silvice care să fie eficientă în combaterea distrugerii pădurilor. Vă încurajăm să o distribuiți în continuare, pentru că pericolul nu a fost îndepărtat.

Pentru protejarea pădurilor virgine pe care România încă le mai are este esențial să se operaționalizeze  în legea contravențiilor silvice moratoriul pe tăieri în pădurile virgine și cvasivirgine potențiale. Cu alte cuvinte trebuie să aplicăm principiul precauției și să protejăm acele păduri care au potențialul de a fi virgine, dar care nu au fost evaluate încă.

Mai mult, este necesar ca tuturor prevederilor restrictive ale legii care instituie Catalogul să le fie asociate aici o contravenție. Adică trebuie să fie clar ce pățește cineva care autorizează o tăiere în păduri potențial virgine fără să respecte legea și ce pățește cineva care taie ilegal în păduri virgine recunoscute ca atare.

De la această formă a articolului:

(4) Autorizarea spre exploatare a partizilor amplasate în arborete încadrate în tipul I funcţional – TI fără aprobări legale sau în arborete care îndeplinesc condiţiile de a fi încadrate ca păduri virgine sau cvasivirgine conform prevederilor în vigoare constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 20.000 lei la 30.000 lei.

Noi vrem să ajungem la forma:

„(4) Constituie contravenţie silvică şi se sancţionează cu amendă de la 20.000 lei la 30.000 lei, autorizarea spre exploatare a partizilor amplasate în arborete încadrate în tipul I funcţional – TI, precum și în arborete care îndeplinesc condiţiile de a fi încadrate ca păduri virgine sau cvasivirgine conform prevederilor în vigoare, respectiv în pădurile care fac obiectul studiului de fundamentare “Inventarierea și strategia gestionării durabile și protejării pădurilor virgine din România – proiectul PIN-Matra /2001/018”, elaborat de Societatea Regală Olandeză de Conservare a Naturii în cooperare cu Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice”, fără aprobări legale.

Fără această modificare propusă de noi moratoriul existent în legea care instituie Catalogul este lipsit de consecințe. Adică avem un moratoriu fără „dinți”. Operaționalizarea moratoriului este una dintre cerințele din petiția Greenpeace România pentru protejarea pădurilor virgine pe care te invităm să o semnezi dacă nu ai făcut-o deja. Pentru ca prevenția să existe trebuie să:

  1. Existe moratoriul – acesta este normat în legea care instituie Catalogul
  2. Existe contravenții care să pedepsească încălcarea moratoriului – aceasta este ceea ce cerem acum prin amendamentul de care vorbim)
  3. Existe controale și transparență în aplicarea lui, adică să fie pus în practică –  de la sine înțeles că fără contravenții acest punct nu are obiect.

Cere parlamentarilor să pedepsească în continuare furtul pădurilor!

Sursa: Greenpeace

Publicat de: ziarmediu

Alte articole

Tăierile ilegale au fost reduse cu 35% în fondul forestier din Vrancea

Tăierile ilegale de lemn din pădurile Vrancei s-au redus cu circa 35%, arată un raport …