Home / Mediu / În lume există 60.065 de specii diferite de arbori

În lume există 60.065 de specii diferite de arbori

În lume există 60.065 de specii diferite de arbori, dintre care cel puțin 9.600 sunt amenințate cu dispariția, potrivit primului studiu universal despre arbori, publicat miercuri de Botanic Gardens Conservation International (BGCI), organizație cu sediul la Londra, specializată în conservarea diversității botanice.

Cu 8.715 specii, Brazilia este țara cu cea mai mare varietate de arbori, urmată de Columbia, cu 5.776 de specii diferite și de Indonezia, cu 5.142 specii, potrivit BGCI, citată de AFP.

Cu excepția Arcticii și Antarcticii, unde nu a fost recenzat niciun copac, America de Nord deține cea mai mică diversitate, cu doar 1.400 de specii.

În total, 58% din specii sunt prezente doar într-o singură țară. Astfel, 4.333 specii se găsesc doar în Brazilia, față de 2.992 în Madagascar și 2.584 în Australia, conform BGCI, organizație care reunește circa 2.500 de grădini botanice din întreaga lume.

Obiectivul principal al acestui recensământ este de a conserva speciile pe cale de dispariție, iar baza de date realizată în acest sens ar trebui să evalueze riscurile pentru fiecare specie de arbori.

Din aproximativ 20.000 de specii evaluate până în prezent, peste 9.600 sunt amenințate. Dintre acestea, 300 sunt într-o situație deosebit de critică, cu un număr de 50 de copaci sau mai puțin.

Gradul de conservare a celorlalte 40.000 de specii nu a fost niciodată până în prezent, însă o „proporție semnificativă” dintre acestea — probabil o cincime — ar putea să dispară, susține Paul Smith, secretar general al BGCI.

Sursa: Romania Tv.net

 

Publicat de: ziarmediu

Alte articole

Urecheală la Bruxelles pentru poluarea aerului

România are timp până luni, 5 februarie, ca să prezinte Comisiei Europene măsurile pe care …