Home / Actiuni si evenimente / Pitesti: Ocolul Silvic ”Codrii Verzi” – 2.000 de copaci plantati intr-o zi

Pitesti: Ocolul Silvic ”Codrii Verzi” – 2.000 de copaci plantati intr-o zi

Acțiune inimoasă de 1 aprilie la Mioveni, organizată de inginerul Marius Nicolaescu, managerul Ocolului Silvic Privat „Codrii Verzi”. Acesta a avut alături echipa de silvicultori pe care o coordonează, copii și cadre didactice de la școlile din Mioveni și Pitești, dar și de parteneri din cadrul Primăriei Mioveni și Societății Servicii Edilitare Mioveni. Pentru OSP „Codrii Verzi”, aceste acțiuni de forță au devenit deja tradiție, cea de la începtul lunii aprilie, din pășunea Racovița, fiind  a IV-a ediție.

„Am organizat tradiționala acțiune de voluntariat pentru împădurirea terenurilor degradate, pentru că pășunea Racovița nu mai are rolul de pășune, fiind vorba despre un teren care a alunecat. Am plantat salcâmi, pentru că acești copaci au rădăcini care pot ajunge până la o distanță de 20 m față de copac și atunci rolul lor este clar. M-am bucurat să le explic copiilor care au participat la eveniment care este rolul pădurilor, faptul că în aprilie sărbătorim luna pădurii, cum se plantează un copac și de ce este important oxigenul. Și am avut un sentiment de mulțumire, pentru că i-am văzut că sunt interesați să afle lucruri noi, am văzut că iubesc pădurea și că au participat cu tot sufletul și forțele lor la plantarea puieților.”, ne-a declarat inginerul Marius Nicolaescu.

Gropile au fost forate cu un aparat special

Copiii de la școlile din Pitești și Mioveni, de la clasa zero până la clasele a VII-a și a VIII-a, au fost cei mai încântați de evenimentul organizat la Mioveni. Mai în joacă, mai în serios – după ce inginerul silvic le-a povestit și le-a exemplificat cum se plantează un copac – s-au luat la întrecere pentru a marca propriile miniparcele de împădurire. Elevii au fost învățați cum să se prezinte la eveniment și au venit pregătiți de acasă cu mâncare în rucsac, cu mănuși pentru protecție și s-au pus pe treabă. Pauza a fost numai la orele prânzului, după care cei mici alături de cadrele didactice prezente la acțiune s-au apucat din nou de treabă. Efortul a fost susținut de angajații OCSP „Codrii Verzi”, care au forat cu un aparat special gropile destinate plantării  puieților de salcâm.

Copiii au fost cei mai fericiți

Având deja în spate o lungă experiență ca organizator al acestor evenimente, Marius Nicolaescu a fost uimit de curajul și dedicația celor mici, mulți dintre ei fiind la prima participare: „Foarte mulți copii au fost fericiți, în condițiile în care nu plantaseră  niciodată un copac. Am fost plăcut surprins că mulți dintre ei fuseseră intens încurajați și de părinți să participe la acest eveniment.”

La rândul lor, copiii au fost și foarte atenți la explicațiile celor mari, salariați ai Ocolului Silvic privat, care le-au povestit pe tot parcursul evenimentului cât de importantă este natură, plantarea copacilor și, în general, toate acțiunile destinate protejării mediului.

Acțiunea de la Mioveni organizată de Marius Nicolaescu s-a înscris în campania de împădurire demarată cu ocazia deschiderii oficiale a lunii plantării arborilor (Luna Pădurii), acțiune care va continua până pe data de15 aprilie: „Noi nu putem decât să sperăm că exemplul nostru va fi urmat și de alții și că cetățenii vor fi preocupați și de plantare, nu numai de tăierea și exploatarea copacilor.”, a declarat Marius Nicolaescu.

Sursa: Ziarul Ancheta

Publicat de: ziarmediu

Alte articole

Calarasi: 21 de hectare de pădure, plantate de voluntari, au ajuns la stadiul masiv la Dragoş-Vodă şi Vâlcelele

În sudul României, suprafaţa ocupată de păduri nu depăşeşte 5%, deşi în zona de câmpie …