Home / Paduri / Interviu cu Robert Blaj, Direcția Silvică: ”Fenomenul tăierilor ilegale în Sibiu este mic. Dar nu putem spune că nu fură nimeni, nu suntem în Elveția”

Interviu cu Robert Blaj, Direcția Silvică: ”Fenomenul tăierilor ilegale în Sibiu este mic. Dar nu putem spune că nu fură nimeni, nu suntem în Elveția”

De ce vedem săptămânal hoți mărunți de lemne prinși de poliție și niciodată hoți mari, cu TIR-uri? De ce în satele din Mărginime, unde pădurea este la doi pași, oamenii trec la încălzirea pe gaz? De ce în dealul de la Aciliu pădurea se exploatează ”la ras”? De ce în AJVPS Sibiu nemulțumirile pescarilor și vânătorilor sunt tot mai mari și încep să izbucnească? Acestea sunt doar câteva dintre temele despre care am stat de vorbă cu Robert Blaj, directorul Direcției Silvice Sibiu.

Rep.: Țin minte o ședință a Colegiului Prefectural de acum mai bine de un an, în care predecesorul dvs., domnul Terea, spunea că județul Sibiu este unul dintre puținele din țară unde suprafața împădurită a crescut de la Revoluție încoace. Sunteți de aceeași părere?

R. B.: Personal îmi este foarte greu să comentez declarațiile domnului Terea pentru că nu am fost acolo, dar pot să spun că la nivelul județului Sibiu situația este una echilibrată, dacă este să ne comparăm cu ce se întâmplă în alte județe. Eu pot să vorbesc numai în numele Romsilvei pentru că există și ocoale silvice private referitor la care nu am nici un drept să mă pronunț. În linii mari, în Sibiu nu se întâmplă lucruri cum mai aud în media, de genul s-a tăiat toată pădurea și nu a fost împădurită suprafața pe motiv că n-au avut bani, puieți sau mai știu eu ce… Așa ceva la noi nu se întâmplă. Garantez! Există totuși o percepție negativă a populației, dar ea nu este. De exemplu, anumite specii, cum sunt rășinoasele, se taie ”la ras” pădurea respectivă pentru că nu poți altfel din motive tehnice. Legea zice că putem tăia maxim până la trei hectare. Ca atare tăiem până la trei hectare ”la ras”. Când trece cetățeanul obișnuit care este de altă formație decât silvicultor, zice: domnule, ăștia au tăiat tot versantul! Și imediat te bagă la categoria ”infractor” sau ”hoț”.

Rep.: Se fură, pe românește, așa zice toată lumea.

R. B.: Se fură, zic oamenii, dar nu este așa! Suprafețele respective rămân unul, cel mult doi ani, neîmpădurite tot din motive tehnice, după care ele se împăduresc. Ca atare, dacă în această perioadă trece cineva, zice: poftim, au tăiat-o anul trecut și ticăloșii au lăsat-o așa! Dar nu este adevărat, eu garantez că la Direcția Silvică Sibiu și la cele opt ocoale nu se întâmplă să rămână suprafețe neîmpădurite. Noi împădurim în fiecare an absolut tot ce trebuie împădurit pe anul respectiv, nu discut!

Rep.: Cel mai recent caz care-mi vine în minte de pădure tăiată ”la ras”, cum spuneați, este la Aciliu. Acolo oamenii se plâng nu doar că se taie, ci că alunecă dealul peste casele lor.

R. B.: Zona nu o administrăm noi, ca atare o administrează ocolul silvic privat ”Valea Frumoasei”, cu sediul în Săliște. Atunci când s-a făcut proiectul autostrăzii, într-adevăr acolo sunt ceva probleme. Dar nu noi am decis traseul, a fost un proiect al statului român. S-a tăiat o anumită suprafață de pădure pentru că pe acolo trecea autostrada, nu eu am proiectat-o. Părerea mea este că nu are nicio legătură tăierea unor arbori pe acolo cu alunecările de teren sau autostrada. Nu mă pricep la autostrăzi.

Rep.: Primim cam o dată la două-trei zile informări de la Poliție că au mai prins pe cineva cu o remorcă de lemne furate, sau o căruță pe la țară plină cu lemne. Cât de mare e fenomenul tăierilor ilegale în Sibiu și cât de strâns colaborați cu polițiștii?

R. B.: Fenomenul tăierilor ilegale în Sibiu este mic. Am avut un singur caz, o excepție pe care o regret enorm, enorm, în zona Axente Sever. Acolo într-adevăr s-a produs o pagubă destul de mare și cauzele sunt mai multe. Dar județul Sibiu este un județ echilibrat. Eu acum nu pot să spun că prin satele astea nu mai vezi câte-o căruță sau că nu mai fură niște crengi… nu pot să spun asta, dar noi colaborăm foarte bine cu poliția și chiar sunt lângă noi. Eu am plecat de aici director și am fost șef de ocol la Miercurea și am lucrat cu polițiștii foarte bine. Au fost unele cazuri pe care nu le putem exclude, nu putem spune că nu fură nimeni și suntem în Elveția. Nu e așa. Sunt și oameni săraci, oameni amărâți care se duc în pădure și mai culeg de pe acolo. Sigur că devin transporturi ilegale și lemnul este luat ilegal, dar fenomenul nu este mare.

Rep.: Care este evoluția în ultimii ani?

R. B.: Părerea mea este că evoluția va fi pozitivă. Noi trebuie să conștientizăm, deși va merge greu, că cetățeanul nu are ce căuta în pădure. Așa cum te duci la mall sau la supermarket trebuie să mergi și la un depozit de lemn unde îți alegi ce ai nevoie, plătești, primești documente pe lemnul respectiv și te duci acasă.

Citeste tot articolul aici:

Sursa: Turnul Sfatului

Publicat de: ziarmediu

Alte articole

Tăierile ilegale au fost reduse cu 35% în fondul forestier din Vrancea

Tăierile ilegale de lemn din pădurile Vrancei s-au redus cu circa 35%, arată un raport …