Home / Mediu / Dezastru ecologic pe cursurile a două râuri din judeţul Caraş-Severin. Sute de pești morți și degradați au fost observaţi plutind în albia pârâurilor Crivaia și Caraș

Dezastru ecologic pe cursurile a două râuri din judeţul Caraş-Severin. Sute de pești morți și degradați au fost observaţi plutind în albia pârâurilor Crivaia și Caraș

Pe cursurile a două râuri din județul Caraș-Șeverin au fost descoperiți peşti morţi și degradaţi. Un ONG pentru protecţia mediului a solicitat explicaţii “credibile” autorităţilor din România, preciează Mediafax.

Grupul Ecologic de Colaborare (GEC) Nera anunţă, luni, prin intermediul unui comunicat de presă, că peştii morţi sau degradaţi au fost observaţi, în urmă cu trei zile, de localnici plutind pe apa Crivaiei, un afluent al pârâului Vicinic, în zona satului Iam, comuna Berlişte, din judeţul Caraş-Severin, la 1,3 kilometri de graniţa cu Serbia.

„O parte dintre aceştia au fost recuperaţi pentru consum de către localnici. Oficiali locali ne-au informat că în acest caz au fost anunţate Poliţia, Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu, Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Serviciul de Gospodărire a Apelor Reşiţa”, comunică GEC Nera.

Reprezentanţii ONG-ului spun că au primit informaţii de la voluntarii Asociaţiei Delibratika din Serbia potrivit cărora peşti morţi sau degradaţi au fost observaţi plutind şi pe apa râului Caraş, în aceeaşi perioadă, în dreptul localităţii Vojvodinci, care este situată în aval cu circa trei kilometri de confluenţa pârâului Vicinic cu râul Caraş. Asociaţia Deliblatika a notificat autorităţile din Serbia şi a cerut explicaţii.

„Sperăm să primim explicaţii credibile din partea autorităţilor din România privind cauza acestui incident de mediu, vinovaţii şi măsurile dispuse pentru pedepsirea acestora. Spunem explicaţii credibile deoarece într-un caz similar care a avut loc în anul 2015 pe râul Nera, pe cursul din zona Văii Almăjului, Administraţia Bazinală de Apă Banat Timişoara ne-a explicat că peştii au murit ‘loviţi de copitele cailor’ de la căruţele ce treceau prin vadurile de pe râul Nera, iar celelalte autorităţi (Poliţie, Garda de Mediu) au acceptat şi ele aceste explicaţii”, a declarat Doina Mărgineanu, consilier pentru relaţii publice al GEC Nera.

Potrivit presei locale, localnicii cred că pârâul a fost poluat cu dejecţiile animale provenite de la o fermă de vaci din comuna Berlişte.

Sursa: Romania Libera

Publicat de: ziarmediu

Alte articole

Urecheală la Bruxelles pentru poluarea aerului

România are timp până luni, 5 februarie, ca să prezinte Comisiei Europene măsurile pe care …