Home / Energie si clima / UE dorește să renunțe la sistemul de etichetare energetică A+++

UE dorește să renunțe la sistemul de etichetare energetică A+++

Parlamentul și Consiliul European au hotărât să retragă sistemul de etichetare energetică A+++ pentru electrocasnice și să revină la sistemul vechi, cu litere de la A la G. Deocamdată, schimbarea sistemului de etichetare este o propunere legislativă agreată de cele două instituții.

etichete energetice

foto: eur-lex.europa.eu

În aceeași inițiativă legislativă, se mai află și crearea unei baze de date publice. Prin intermediul acesteia, consumatorii europeni pot compara produsele electrocasnice, pentru a face alegeri mai informate.

„Potrivit studiilor de piață, aproximativ 85% dintre cetățenii europeni iau în considerare etichetele de eficiență energetică în momentul în care cumpără un produs. Totuși, faptul că cele mai performante electrocasnice au fost etichetate cu A+ și A+++ a indus în eroare consumatorii. Dacă utilizatorilor le vor fi oferite informații mai accesibile cu privire la consumul de energie al produselor și al echipamentelor, ei vor putea să identifice mai ușor produsele cele mai eficiente energetic”, se arată în comunicatul de presă al CE.

În prezent, sistemul de etichetare energetică la nivelul UE începe de la A+++ și se termină la G. A+++ însemnă că produsul electrocasnic are cel mai redus consum de energie, în timp ce G indică cel mai mare consum. În trecut, UE a folosit sistemul de etichetare A-G.

Cu toate că eficiența mașinilor de spălat rufe, a mașinilor de spălat vase, a frigiderelor și a altor produse s-a îmbunătățit, producătorii de electrocasnice au făcut lobby intens pentru ca în sistemul A-G să fie introdus și A+++. De asemenea, organizațiile de mediu au acuzat că această metodă de etichetare induce în eroare consumatorul.

Comisia Europeană a salutat demersul. Pentru ca propunerile legislative să fie puse în practică, Parlamentul, Consiliul și Comisia Europeană trebuie să cadă de acord asupra lor. Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege final trebuie să fie aprobat de Consiliu și de Parlament.

Sursa: Green Report

Publicat de: ziarmediu

Alte articole

Lucian Popescu, primul român care s-a conectat la rețea cu un sistem fotovoltaic, pentru a obține energie curată

Ai vrea să îți pui panouri fotovoltaice pe casă și nu știi cum să începi …