Home / Paduri / Sibiu: Prima împădurire: 13 sibieni vor să aibă pădure pe banii statului

Sibiu: Prima împădurire: 13 sibieni vor să aibă pădure pe banii statului

Zeci de sibieni s-au arătat interesați în ultimele luni de Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, sau cum este comun cunoscut – Prima împădurire. Practic, statul român oferă bani celor care vor să-și înființeze o pădure nouă.

Conform conducerii Centrului județean Sibiu al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, până la data de 22 martie fuseseră depuse 13 solicitări pentru eliberarea notei de constatare. Această notă de constatare este o etapă tehnică și se referă la încadrarea terenurilor destinate împăduririi în categoriile de teren agricol sau neagricol la nivel de parcelă. Important este că sibienii arată deschidere și umărul celor interesați depășește media pe țară.

”Sunt foarte multe persoane care solicită informații cu privire la prima împădurire, acestea se prezintă personal la sediul Centrului județean Sibiu sau ne contactează telefonic. În urma întrevederilor sau a convorbirilor telefonice persoanele care solicită mai multe informații și dețin o adresă de mail primesc documentația electronic, iar cei care nu dețin adresă de mail se prezintă la sediul APIA pentru a primi documentația și informațiile necesare”, a declarat pentru Turnul Sfatului Teodor Hațegan, directorul executiv al APIA Sibiu.

Costuri-de-intretinere-Prima-Impadurire-1

Ghidul solicitantului specifică faptul că beneficiarii schemei sunt deţinătorii publici şi privaţi de teren agricol şi neagricol şi formele asociative ale acestora. În categoria deținătorilor publici de teren agricol și neagricol sunt incluse unităţile administrativ teritoriale de nivel LAU 2 (comune, orașe, municipii) și alte persoane juridice de drept public, precum și formele asociative ale acestora.

În categoria deținătorilor privați de teren agricol și neagricol sunt incluse persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, societățile comerciale, asociațiile și fundațiile, alte persoane juridice de drept privat, precum și formele asociative ale acestora.

Cât privește banii, sprijinul financiar acordat este reprezentat de costuri standard pe hectar pentru împădurirea de terenuri agricole şi neagricole, sub forma a două sume de bani. Primii bani sunt pentru proiectul tehnic, iar cea de-a doua sumă de bani se acordă anual, până la 12 ani, pentru îngrijirea și întreținerea pădurii.

Programul a demarat în luna noiembrie a anului trecut și are ca termen limită pentru înscrieri sfârșitul lunii martie. Suma alocată pentru această sesiune este de 50 mil. euro.

Sursa: Turnul Sfatului

Publicat de: ziarmediu

Alte articole

Tăierile ilegale au fost reduse cu 35% în fondul forestier din Vrancea

Tăierile ilegale de lemn din pădurile Vrancei s-au redus cu circa 35%, arată un raport …