Home / Paduri / Sectorul forestier din economie contribuie cu 3,5% la formarea PIB

Sectorul forestier din economie contribuie cu 3,5% la formarea PIB

Ramura economiei forestiere are o contribuţie totală de 3,5% la formarea PIB, dacă se iau în considerare şi efectele indirecte, se arată într-o notă statistică emisă de Asociaţia Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România, Nostra Silva.

Contribuţia sectorului forestier este de 7% la exporturi şi, cu o cifră de aport net de peste 3 miliarde euro, este principalul contributor în echilibrarea balanţei valutare a României. „Ponderea industriei mobilei în aceste realizări a crescut constant, fiind în prezent de peste 53%, ponderi importante având tâmplăria şi binalele, panourile tehnice, furnirele şi alte produse din lemn. Ponderea exporturilor de cherestea este de sub 16%, iar a exportului de buştean/lemn brut de sub 2%”, se arată în documentul citat.

 Topul judeţelor din Moldova care au contribuit cel mai mult la bugetul de stat

De asemenea, în sector sunt angajate 128.000 de persoane în mod direct, iar alte 186.000 de persoane în sectoare conexe. Industria de prelucrare a lemnului contribuie la ocuparea forţei de muncă în zonele mai puţin dezvoltate, prin crearea de unităţi de producţie.

Potrivit Asociaţiei, ponderea cea mai mare în ramura economiei forestiere o are industria mobilei, cu peste 53%, urmată de industria panourilor tehnice, binalelor, furnirelor, etc. „Exporturile de buştean şi cherestea au scăzut ca pondere sub 20% în ultimii ani”.

Pe plan naţional, precizează Nostra Silva, pe fondul îngrijorărilor privind starea pădurilor amploarea fenomenului tăierilor ilegale, au fost luate măsuri pentru combaterea acestui fenomen. La finalul anului 2016 a fost modificată legea contravenţiilor silvice, în paralel cu sancţiunile pentru combaterea tăierilor ilegale fiind introduse şi sancţiuni pentru abateri administrative.

Sursa: Ziarul Evenimentul

Publicat de: ziarmediu

Alte articole

China vrea să planteze 6.6 milioane de hectare de păduri în 2018

Guvernul chinez a anunțat recent că va împăduri pe parcursul anului în curs teritorii echivalente …