Home / Paduri / Inspectorul Pădurii va putea deosebi tăierile legale de cele ilegale

Inspectorul Pădurii va putea deosebi tăierile legale de cele ilegale

Portalul Inspectorul Pădurii va beneficia de unele modificări pe percursul următorului an, a anunțat, joi, Ministerul Apelor și Pădurilor. Astfel, aplicația va putea face diferența între exploatările legale de masă forestieră și cele ilegale.

Pachetul Inspectorul Pădurii, atât aplicația mobilă, cât și portalul web, reprezintă instrumente esențiale în lupta împotriva tăierilor ilegale de pădure. Chiar dacă sistemele se află încă în variantă de testare, ele și-au dovedit deja utilitatea. Acest exercițiu de transparență unic în Europa și în lume trebuie să continue și să fie îmbunătățit; tocmai de aceea specialiștii noștri lucrează pentru a introduce noi parametri, care vor crește acuratețea și eficiența sistemelor informatice de urmărire a trasabilității lemnului”, a declarat Adriana Petcu, ministrul Apelor și Pădurilor.

Portalul nu poate face încă diferența între exploatările legale de masă lemnoasă și cele ilegale. Acest lucru va putea fi posibil doar după introducerea în baza de date a amenajamentelor silvice și a actelor de punere în valoare în format electronic. Acest proces a demarat deja, însă este unul de durată, ce se va întinde pe o perioadă de cel puțin 1 an, fiind vorba de marcarea efectivă în teren a fiecărei exploatări forestiere.

Aproape 6.000 de alarme forestiere au fost înregistrate până acum

De la data punerii în funcțiune și până în prezent, portalul a înregistrat 5.815 alarme forestiere. Acestea reprezintă modificări în coronamentul arborilor, identificate prin imagini satelitare, care ar putea reprezenta tăieri de pădure. Toate alarmele forestiere sunt publice, ele fiind marcate pe harta din portal cu culoarea roșie.

Reprezentanții Gărzilor Forestiere au procedat la verificarea, până în prezent, a 3.249 de astfel de alarme forestiere. Dintre acestea, 3.058 de alarme nu s-au confirmat, constatându-se că reprezentau fie exploatări forestiere legale, doborâturi de vânt sau erori de sistem. 191 de alarme se află în analiză, iar restul de 2.566 alarme din totalul de 5.815 vor fi verificate în perioada următoare. Absolut toate alarmele forestiere, cele existente sau cele care vor apărea în viitor, vor fi verificate în teren de personal specializat, se arată într-un comunicat al Ministerului Apelor și Pădurilor.

Începând cu 23 martie 2017, specialiștii care administrează portalul www.inspectorulpadurii.ro vor modifica starea tuturor alarmelor forestiere verificate și neconfirmate, acestea urmând să apară pe hartă cu culoarea albastră. Alarmele „albastre” se vor regăsi, în continuare, pentru o perioadă de 30 de zile, după această perioadă urmând să fie șterse de pe harta din portal.

Sursa: Green Report

Publicat de: ziarmediu

Alte articole

Tăierile ilegale au fost reduse cu 35% în fondul forestier din Vrancea

Tăierile ilegale de lemn din pădurile Vrancei s-au redus cu circa 35%, arată un raport …