Home / Business / „România are unul dintre cele mai mari preţuri din Europa, la lemn”

„România are unul dintre cele mai mari preţuri din Europa, la lemn”

(Interviu cu Dan Bănacu, director general Holzindustrie Schweighofer România)
Organizaţia Forest Stewardship Council (FSC) a anunţat, recent, că retrage definitiv certificarea pentru lemnul procesat de compania Holzindustrie Schweighofer, mişcare ce a atras după sine adoptarea deciziei, de către mai multe companii, de a nu mai colabora cu Schweighofer.
Printre societăţile care au rupt colaborarea cu firma austriacă se numără Leroy Merlin şi Brico Depot România. Anterior, Hornbach anunţase că încetează colaborarea cu Holzindustrie, pe segmentul comercializării lemnului de construcţii şi a celui rindeluit.
Dan Bănacu, directorul general al Holzindustrie Schweighofer România, ne-a prezentat, într-un interviu, opinia sa legată de subiect.
Reporter: Recent, FSC a retras certificarea pentru lemnul procesat de grupul pe care-l reprezentaţi. De ce aţi ajuns în această situaţie? Ce a motivat FSC?
Dan Bănacu: Obţinerea certificării FSC este un efort voluntar al companiei Holzindustrie Schweighofer pentru a garanta clienţilor săi produse din lemn sustenabil. Pe lângă certificarea PEFC, pe lângă respectarea normelor europene EUTR şi a tuturor cerinţelor legale ale statului român în ceea ce priveşte prelucrarea lemnului, Holzindustrie Schweighofer îşi auto-impune şi normele certificării FSC. Decizia dezasocierii luată de consiliul director al FSC a avut la bază nereguli în lanţul de aprovizionare semnalate în media. Neregulile menţionate nu s-au bazat pe auditul reprezentanţilor FSC în România şi nici pe rezultate sau informaţii certe oferite de autorităţi. Dată fiind importanţa Holzindustrie Schweigofer în lanţul de aprovizionare cu lemn al întregii ramuri, pentru menţinerea interesului pentru schemele de certificare, iniţial s-a decis o perioadă de probaţiune în ceea ce priveşte certificarea FSC a grupului. Pe 17 februarie 2017, Grupul Schweighofer şi FSC au luat decizia de dezasociere, considerând acest moment un prilej de intensificare a eforturilor pentru asigurarea unui lanţ de aprovizionare cu lemn sustenabil în România. FSC susţine că această nouă decizie a fost motivată de semnalarea unor probleme de măsurare a lemnului, care necesitau o nouă anchetă, şi, astfel, perioada de probaţiune nu mai putea fi menţinută. Nici în acest caz nu au fost prezentate argumente sau explicaţii. Compania aşteaptă clarificări legate de acest subiect. Legea forestieră nu permitea până de curând nicio marjă de eroare în măsurarea cantităţii lemnoase, lucru pe care noi l-am semnalat autorităţilor în numeroase rânduri.
În 2017, Grupul Schweighofer a investit aproximativ 1 milion de euro în noul său sistem de control – un sistem modern, în premieră mondială, de urmărire GPS pentru întreg lanţul de aprovizionare, din pădure pe tot drumul către fabricile de prelucrare. În prezent, sistemele de verificare aplicate depăşesc deja toate cerinţele legale. Un sistem modern de control reprezintă un element esenţial al arhitecturii de securitate Holzindustrie Schweighofer. Până la sfârşitul lunii martie, toate camioanele care vor livra lemn către fabricile Holzindustrie Schweighofer România vor trebui să fie doate cu dispozitive de urmărire GPS Timflow.
Compania este hotărâtă să facă tot ce îi stă în putere să convingă FSC şi pe ceilalţi factori interesaţi, mai ales publicul şi stakeholderii din România, de eficienţa acestui nou sistem. Holzindustrie Schweighofer îşi propune să dezvolte împreună cu FSC un plan de reasociere cât de curând posibil. Primii paşi au fost făcuţi deja în această direcţie.
Reporter: FSC spune că nu respectaţi standardele de sustenabilitate, după ce mai multe ONG-uri, de la noi şi din străinatate, au recomandat dezasocierea de compania pe care o reprezentaţi. Cum răspundeţi acuzelor aduse de aceste entităţi?
Dan Bănacu: Respectăm activitatea ONG-urilor de mediu care au un scop comun cu al companiei noastre: prezervarea şi dezvoltarea unei resurse capitale, strategice – pădurile României. Grupul Schweighofer, în ciuda celor afirmate de unele grupări, respectă cu stricteţe standardele de sustenabilitate, ba chiar depăşeşte obligaţiile impuse de lege, de normele europene şi pe cele ale diverselor certificări din domeniu. Problemele reale ale sectorului sunt de căutat mai degrabă într-o legislaţie foarte greu de aplicat pe teren, neadaptată realităţii, şi a unei situaţii de criză care paralizează industria lemnului. Atacurile îndreptate asupra noastră destabilizează întrega industrie. Este posibil ca interesele economice aflate în spatele acestor atacuri să fie împotriva industriei. Ele afectează, în orice caz, toate companiile din domeniu.
Clienţii care solicită exclusiv produse certificate 100% FSC se ridică la câteva procente. Cu toate acestea, Grupul va lua toate măsurile ca să reobţină această certificare. În acelaşi timp, Holzindustrie Schweighofer va continua să facă tot posibilul pentru a lupta împotriva exploatării forestiere ilegale din România, deşi compania nu exploatează păduri, ci cumpără lemn de la furnizori care acţionează în conformitate cu legea din România.
Holzindustrie Schweighofer îşi propune să dezvolte împreună cu FSC un plan de reasociere cât de curând posibil. Primii 16 paşi au fost făcuţi în această direcţie.
Reporter: Ajung la dumneavoastră camioane cu lemn tăiat ilegal?
Dan Bănacu: Grupul Schweighofer se află la mijlocul lanţului de aprovizionare cu lemn, compania cumpărând buşteni gata tăiaţi de la furnizori autorizaţi şi niciun buştean nu poate trece poarta fabricilor noastre fără documente care să ateste provenienţa sustenabilă a lemnului. La noi ajung camioane cu toate actele în regulă (1 dosar cu peste 100 de file pentru fiecare camion, care necesită cel puţin 30 de minute de verificări la recepţie), acte care atestă provenienţa legală şi sustenabilă a fiecărui buştean. Aceasta este garanţia pe care noi putem să o dăm. Toate transporturile de lemn care nu au întrunit condiţiile noastre au fost refuzate şi raportate autorităţilor. Am eliminat din lista de funizori 72 de companii, în ultimele luni.

Reporter: Autorităţile au confiscat de mai multe ori lemn de la Schweighofer. De ce?
Dan Bănacu: Astăzi, în principiu, dintr-un neajuns legislativ – legea nu tolerează nicio diferenţă de volum între lemnul măsurat în pădure, cu mijloace mecanice (un instrument sub forma unui compas mai mare) şi lemnul recepţionat la noi în fabrici, al cărui volum, măsurat prin mijloace electronice, este în mod sistematic diferit de volumul din pădure. Am trimis peste 700 de sesizări ca să înştiinţăm autorităţile despre aceste diferenţe. Am raportat zilnic volumul în plus care a intrat pe porţile fabricilor noastre. Am stocat acest volum suplimentar şi autorităţile au venit să confişte acest lemn.
Reporter: De unde cumpăraţi lemn?
Dan Bănacu: De la sute de furnizori autorizaţi din România, din alte state europene şi din afara Europei.
Reporter: Cum verificaţi că lemnul pe care îl achiziţionaţi este tăiat legal?
Dan Bănacu: Tot lemnul care intră în fabricile noastre are acte de provenienţă care sunt riguros verificate la fiecare livrare. Mecanismul propriu de control al companiei noastre în ceea ce priveşte provenienţa lemnului depăşeşte cu mult reglementările în vigoare impuse de statul român şi de normele europene. Experţii de la Indufor (un grup internaţional independent de consultanţă forestieră, cu sediul în Finlanda – companie acreditată pe lângă Comisia Europeană pentru implementarea normelor de punere în valoare a lemnului pe piaţa europeană – EUTR) au făcut un studiu în 2015 care atestă că aprovizionarea la Holzindustrie Schweighofer se face doar cu lemn exploatat legal. Cerinţele impuse furnizorilor de compania noastră sunt mai stricte decât cerinţele legale.
Verificarea provenienţei lemnului nu se face doar prin verificarea documentelor, ci şi a furnizorilor HS, care se desfăşoară în trei etape:
– Înaintea semnării contractelor (analiză de risc, analiză a unui set de documente care atestă provenienţa legală a lemnului exploatat de furnizori). Toţi furnizorii trebuie să fie în măsură să documenteze în mod corect întregul lanţ de aprovizionare de la pădure până la porţile fabricilor noastre.

– La semnarea contractului. Holzindustrie Schweighofer efectuează audituri aleatorii la furnizori.
– La fiecare livrare.
Reporter: Aţi fost acuzaţi că sunteţi de vină pentru lemnul tăiat ilegal. Cum răspundeţi acuzaţiilor?
Dan Bănacu: Foarte simplu: investiţiile noastre, care totalizează azi peste 800 de milioane de euro, au fost făcute în baza studiilor şi a cifrelor existente cu privire la masa lemnoasă pusă pe piaţă în România. Investiţiile noastre sunt proiectate pentru prelucarea eficientă şi pe termen lung. Grupul Holzindustrie Schweighofer prelucrează lemn, nu exploatează păduri. Noi suntem printre primii care susţin orice măsuri pentru gestionarea durabilă a pădurilor. De această materie primă trebuie să beneficieze şi generaţia noastră, dar şi generaţiile viitoare. Toată activitatea noastră de prelucrare se supune strict legislaţiei din România, normelor europene dar şi standardelor FSC şi PEFC.
Reporter: Cum apreciaţi legislaţia actuală şi ce efecte are ea în piaţă?
Dan Bănacu: Ne dorim legi care să apere mai eficient pădurile ca patrimoniu naţional, dar fără a deveni abuzive. Legislaţia, în forma sa actuală, lasă probleme nerezolvate. De asemenea, nu există prevederi care să trateze specificităţile industriei moderne de prelucrare a lemnului (sortarea şi măsurarea electronică, generarea energiei electrice din produse secundare din lemn – biomasă sau producţia de material combustibil din lemn). Posibilitatea de a interpreta legea, prevederile şi sancţiunile pot căpăta o conotaţie negativă asupra întregului sector prin prisma potenţialelor abuzuri. Există riscul ca o legislaţie neadaptată şi abuzivă să sugrume acest sector.

Citeste toata stirea aici:

Sursa: BURSA

Publicat de: ziarmediu

Alte articole

BERD și BCR finanțează construirea unei fabrici de reciclare a uleiurilor industriale uzate în Oltenița

BERD şi Banca Comercială Română (BCR) oferă un împrumut sindicalizat de tip club în valoare …