Home / Mediu / Pădurile absorb 10% din emisiile de gaze cu efect de seră din UE

Pădurile absorb 10% din emisiile de gaze cu efect de seră din UE

Pădurile reprezintă aproximativ 40% din suprafața totală a terenurilor din Uniunea Europeană (UE), iar cele mai mari cote se regăsesc în Finlanda, Suedia, Slovenia și Estonia. Nu numai că acestea joacă un rol esențial pentru biodiversitate și reprezintă o sursă importantă de energie din surse regenerabile, dar ele sunt, de asemenea, valoroase pentru eliminarea gazelor cu efect de seră (GES) din atmosferă.

În 2014, pădurile din UE au absorbit 433 de milioane de tone de CO2 echivalent, ceea ce corespunde la aproximativ 10% din emisiile totale de GES (4,420 milioarde), comparativ cu mai puțin de 7% (390 milioane tone) în 1990.

Ziua internațională a pădurilor este sărbătorită în fiecare an la 21 martie pentru a crește gradul de conștientizare a importanței tuturor tipurilor de păduri.


În comparație cu emisiile de GES ale fiecărui stat membru, terenurile forestiere absoarb peste 80% din CO2 echivalent în Suedia (82%) și peste 50% în Lituania (50,4%), urmată de Finlanda (45,4%) și Slovenia (44,5% ). În România procentul este de aproximativ 23%.

În spațiul UE sunt 182 de milioane de hectare de păduri și alte terenuri împădurite, ceea ce reprezintă aproximativ 43% din suprafața totală. De-a lungul ultimilor 25 de ani, aceste terenuri  împădurite a crescut cu 5% (aproximativ 0,2% pe an), deși rata variază considerabil între țări.

Aproximativ 134 de milioane de hectare sau 32% din suprafața terestră a UE este acoperită de păduri care sunt disponibile pentru tăieri.

Sursa: Green Report

Publicat de: ziarmediu

Alte articole

Suceava: Material lemnos în valoare de peste 50.000 de euro, abandonat de hoti

O adevărată comoară constând în peste 900 de mc de material lemnos a fost abandonată …