Home / Mediu / Instanța cere demolarea cabanei construite ilegal de milionarul Romeo Dunca pe vîrf de munte, într-o arie protejată

Instanța cere demolarea cabanei construite ilegal de milionarul Romeo Dunca pe vîrf de munte, într-o arie protejată

După o bătălie de mai mulți ani, Judecătoria Caransebeș a dat, la începutul lunii martie, o sentință prin care îl obligă pe patronul firmei Dunca Expediții să-și demoleze ”superba cabană” din situl Natura 2000. Decizia instanței nu e definitivă. Acest verdict reprezintă o premieră și transmite un mesaj către toți cei care încalcă legea în ariile protejate, că mai devreme sau mai târziu, riscă să-și piardă banii investiți, dacă nu respectă natura.

Milionarul Romeo Dunca a luat o decizie riscantă în urmă cu 7 ani, când a decis să-și construiască ilegal o vilă de lux în stilul cabanelor elvețiene montane, la 1620 de metri, lângă vârful Brusturu, din aria protejată sit Natura 2000 Munții Țarcu.

România Curată a relatat pe larg povestea inedită a construirii acestei clădiri într-o zonă în care natura trebuie apărată de abuzuri antropice. Milionarul a susținut mereu că este un apărător al muntelui, iar referitor la ”integrarea în peisaj” a cabanei sale, Romeo Dunca afirma plastic  ”zici că acolo a pus-o Dumnezeu”.

Această cabana reprezenta locul de relaxare al lui Romeo Dunca, în weekenduri. Dată fiind locația greu accesibilă, acesta se deplasa acolo cu elicopterul. La această cabana au tras de-a lungul vremii pentru scurte escapade de relaxare și VIP-uri ale politicii postdecembriste, precum soții Laura Elena și Daniel Chițoiu sau Varujan Vosganian.

România Curată l-a contactat pe milionarul Romeo Dunca, ca să-i ceară un punct de vedere după verdictul judecătorului: ”Nu știu. Deocamdată o să mergem la Apel. Eu n-am primit rezultatul. Deocamdată nu comentez nimic, însă mai am căi de atac. Vorbim după aceea”.

De asemenea am solicitat și un punct de vedere al Asociației Altitudine, ONG de mediu care a avut custodia sitului Natura 2000 Munții Țarcu și care s-a opus proiectelor de antropizare excesivă a respectivei zone. Alin Ciulă, reprezentantul Altitudine ne-a declarat: ”Recenta decizie a judecătoriei Caransebeş de demolare a cabanei construite ilegal în 2009/2010 în masivul Brusturu este foarte importantă, pentru că sparge gheața, aratând faptul cî nimeni nu este mai presus de lege. Nu poţi pretinde că iubeşti şi protejezi natura, dar iţi ridici o construcţie fără avizele necesare chiar în mijlocul unei ariei protejate, într-o zonă sălbatică pe care o antropizezi. Legislatia pentru prevenirea acestor abuzuri asupra naturii există, dar are lacunele ei şi poate fi imbunatăţită. Important este ca regulile din ariile protejate sa nu fie doar pe hârtie, legile sa se şi aplice, iar atât autoritaţile cât şi publicul larg să privească chestiunile legate de protecţia naturii cu cea mai mare seriozitate. După părerea mea, intarzierea cu care s-a aplicat legea a fost cauzată atât de complexitatea cazului. Să nu uităm că proprietarul a promovat un nou PUZ, în care a inclus construcția deja ridicată fără avize, tocmai pentru a muşamaliza ilegalitatea, de faptul că s-au cerut puncte de vedere şi altor instituţii implicate, cât si de faptul că acţiunea a trebuit să fie orchestrată în instanţă chiar de primăria cu care pârâtul derula relaţii contractuale şi care în trecut fusese partaşă la ridicarea construcţiei ilegale. A trebuit să-si dea seama că au facut o prostie girând o ilegalitate si că trebuie reparată. Ar fi fost preferabil ca cei implicaţi să respecte legea de la bun inceput, decat să se ajunga în aceasta situaţie. În plus, merită să amintesc şi faptul că în 2014, încă o construcţie ilegală a fost executată în golul alpin din aria protejată din Munţii Ţarcu, pe teritoriul comunei Bolvaşniţa. Şi în acest din urmă caz, primăria trebuie sa deschidă o acţiune în instanţă împotriva proprietarului, pentru demolare”.

Sursa: Romania Curata

Publicat de: ziarmediu

Alte articole

Urecheală la Bruxelles pentru poluarea aerului

România are timp până luni, 5 februarie, ca să prezinte Comisiei Europene măsurile pe care …