Home / Actiuni si evenimente / În patru ore, Cinci tone de deşeuri strânse de pe malul Bistriţei

În patru ore, Cinci tone de deşeuri strânse de pe malul Bistriţei

Pe 9 şi 10 martie, la Piatra-Neamţ a avut loc cea mai amplă campanie de ecologizare a malurilor râului Bistriţa din ultimii ani, campanie demarată de Asociaţia „Volunteer for life“. Peste 100 de voluntari, reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai instituţiilor publice dar şi agenţi economici s-au implicat în proiect, iar rezultatele au fost notabile: în prima zi, de exemplu, s-au adunat nu mai puţin de cinci tone de deşeuri (ambalaje de plastic, materiale textile în diverse stadii de putrefacţie, cutii de aluminiu, obiecte casnice, hârtii, fiare, animale moarte) de pe un perimetru de aproximativ 1 kilometru pătrat. Cea mai mare parte au constituit-o materialele plastice, despre care se ştie că descompunerea lor naturală în mediul înconjurator se face în peste 500 de ani.

„Dincolo de efectele dezastruoase asupra mediului, un alt aspect pe care trebuie să îl avem în vedere este acela că mare parte din deşeurile strânse sunt din categoria celor reciclabile. Ne-am bucura ca această campanie a noastră să repre-zinte şi un semnal de alarmă pentru ceea ce înseamnă consecinţele acţiunii omului asupra mediului, cum pot apărea lângă noi tone de deşeuri care să ne pună viaţa în pericol“, au declarat reprezentanţii Asociaţiei „Volunteer for Life“.

Pentru că rezultatele primei zile au fost neaşteptate, voluntarii au continuat acţiunea de ecologizare şi vineri, 10 martie.

„Dorim să mulţumim tuturor celor care ni s-au alăturat şi au făcut posibil acest nou proiect al nostru! Fără dumneavoastră cele cinci tone de deşeuri ar fi încă acolo, pe malul Bistriţei“, au mai spus reprezentanţii ONG-ului.

Voluntari – elevi, bugetari, pompieri şi oameni de afaceri

La apelul pe care Ionuţ Ursu l-a lansat în urmă cu aproape o săptămână au răspuns 15 salariaţi ai Cercului Militar Piatra-Neamt, zece salariaţi ai Sistemului de Gospodărire a Apelor (formaţia Bistriţa Aval), 40 de elevi şi opt salariaţi ai Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Alexandru Roşca (inclusiv directoarea Irina Bălţătescu), elevi ai Colegiului Naţional de Informatică Piatra-Neamţ, vreo 20 de cetăţeni deveniţi voluntari ad-hoc, precum şi militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, cu o şalupă, care au curăţat albia râului Bistriţa.

„La eveniment au participat peste 100 de voluntari, autorităţi locale, firme care ne-au finanţat materialele necesare etc. Promovarea în plan local a evenimentului s-a făcut cu ajutorul AMS Solution SRL (bannere şi pliante informative), iar firma SC Dinamic ‘92 SRL ne-a ajutat cu transportul organizatorilor şi echipamentelor. Cazarea organizatorilor a fost asigurată de prietenii noştri de la Hotelul Central Plaza. Şi de data acesta SC Cibibon SRL a fost alături de asociaţia noastră cu delicioasele brioşe pe care le-am împărţit voluntarilor. Operaţiunile au beneficiat de prezenţa unui echipaj de poliţie, a unui echipaj de jandarmi şi a două echipaje de ambulanţă. La faţa locului s-au prezentat şi reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar-Veterinare, precum şi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă.

Sacii necesari colectării gunoaielor au fost puşi la dispoziţie de către Primăria Piatra-Neamţ. De transportul acestora s-a ocupat Serviciul public de salubritate, iar SC Brantner SRL a preluat animalele moarte. Pentru că această muncă a presupus şi un risc bacteriologic, am asigurat materialele de protecţie necesare în asemenea situaţii cu sprijinul financiar al SC RIFIL SA (mănuşi, dezinfectanţi speciali, măşti, veste)  şi al SC Auto Ştefan SRL (măşti cu filtru, caschete, combinezoane, cizme de cauciuc, veste)“, a declarat Ionuţ Ursu – preşedintele Asociaţiei „Volunteer for Life“.

Sursa: Realitatea Media

Publicat de: ziarmediu

Alte articole

44.7 milioane tone de deșeuri electronice, generate global în 2016

În 2016, populația lumii a generat 44.7 milioane de tone de deșeuri electronice, conform unui nou …