Home / Mediu / A ars un hectar de vegetație în Parcul Natural Văcărești. De ce s-a aprins Delta Capitalei? Cum putem evita așa ceva în viitor?

A ars un hectar de vegetație în Parcul Natural Văcărești. De ce s-a aprins Delta Capitalei? Cum putem evita așa ceva în viitor?

Fenomenul incendiilor în incinta ariei protejate Delta Văcărești este unul frecvent, fiind generat de ”mână omenească”. La fel s-a întâmplat și în urmă cu două zile, când vântul a dus la extinderea unui foc aprins în alt scop. Delta Văcărești are un administrator desemnat, dar care încă n-are ”pâinea și cuțitul”, neavând autoritatea legală să oprească aceste focuri, deoarece reprezentanții săi n-au fost chemați la Ministerul Mediului să semneze contractul prin care să preia oficial responsabilitățile și drepturile de intervenție în Parc.

România Curată l-a intervievat pe Dan Bărbulescu, unul din fondatorii  Asociației Parcul Natural Văcărești, cei care s-au luptat să transforme incinta lacului de acumulare comunist într-o arie protejată, pentru a înțelege cauzele apariției acestor incendii, ”comorile” pe care le ascunde Delta Văcărești și cum sună viitorul pentru această arie protejată de dimensiuni similare cu Herăstrăul:

România Curată: Care a fost impactul incendiului de acum două zile din Parcul Natural Văcărești?

Dan Bărbulescu: Acum două zile pe latura dinspre șoseaua Olteniței s-a aprins o suprafață de aproximativ 1 hectar, care înseamnă aproximativ 0,5% din suprafața de 183 ha, cât are Parcul. Specialiștii noștri de la Asociația Parcul Natural Văcărești s-au dus în teren ieri și-au făcut prime evaluări. Impactul e destul de mic pentru că păsările încă n-au sosit și vegetația n-a apucat să iasă din hibernare. Oricum, efectul e total negativ când se întâmplă un astfel de incendiu, pentru că rade tot și mai și lasă în urmă un peisaj dezolant.

RC: Care sunt cauzele incendiului?

Dan Bărbulescu: Probabil accident. Nu cred că a fost pus cu rea voință, pentru că Parcul nu e păzit în momentul de față. Acolo se poate intra și e bine că se poate intra, însă nefiind supravegheat, intră și adună cabluri, anvelope și le dau foc ca să ia armătura metalică. Se întâmplă frecvent asta. Noi avem fotografii săptămânal cu oameni care dau foc la cabluri pe dig și acolo dacă bate vântul, așa cum s-a întâmplat acum două zile, incendiul se extinde rapid. Nu cred că a fost cu rea-voință în nici un caz, pentru că nu cred că are cineva interes să dea foc acolo și e și periculos. Dacă intervine poliția îi face dosar penal.

Fum sau ceață?

RC: Care e profilul celor care fac astfel de focuri?

Dan Bărbulescu: Sunt oameni săraci, fără adăpost, care ajung în Parc și poate temporar chiar locuiesc în Parc. Sunt cei care pescuiesc în bălțile din Parc. Zona e deocamdată oarecum situată la marginea societății, pentru că nu-i supravegheată, nu există pază, Asociația Parcul Natural Văcărești a fost desemnată administrator, însă noi nu avem încă semnat un Dosar de Administrare. Noi așteptăm să semnăm Dosarul de Administrare cu Ministerul Mediului, ca să intervenim legal. Altfel n-avem ce face decât să sunăm la 112. După ce devenim administratori, noi avem deja o echipă de 6 rangeri și un coordonator, care vor intra 24 h din 24 în teren și vom putea preveni genul acesta de incendii. Deci avem pregătită echipa specializată care să supravegheze zona din toate punctele de vedere, în scopul conservării.

Care e frecvența acestor incendii? Natura are puterea de a se reface singură ulterior?

Dan Bărbulescu: Până acum au fost 5-6 incendii pe an, mai mari sau mai mici. Din fericire natura se reface. Sigur că depinde foarte mult și unde are loc incendiul. Dacă are loc într-o zonă mai uscată, care n-are valoare foarte mare, impactul e zero. Dacă arde, cum s-a întâmplat anul trecut, foarte aproape de zona umedă, în anotimpul cald, poate distruge cuiburi, populații de amfibieni și de reptile. Impactul incendiului de acum două zile a fost foarte mic, deși suprafața afectată e de 1 ha. Vlad Cioflec, biologul nostru, a fost în teren ieri și din primele observații, impactul asupra speciilor a fost zero. A ars stuf și iarbă.

Lunch break

RC: Acest Parc Natural e oarecum atipic ca provocări de care se lovește. Dacă în majoritatea Parcurilor Naționale și Naturale problema majoră sunt cele din jurul defrișărilor, al microhidrocentralelor și al exploatărilor de resurse naturale, la dumneavoastră e un alt tip de presiune antropică, venită din partea acestei subpături sociale aflată cumva la ”periferia societății”. Cum veți putea gestiona relația cu aceștia, în contextul în care societatea i-a exclus și totuși au nevoie să viețuiască undeva, iar pe de altă parte, dumneavoastră aveți misiunea să apărați acel Parc. Cum faceți?

Dan Bărbulescu: Avem datoria să apărăm acel Parc și să organizăm activitatea de protecție și conservare. În același timp avem datoria să încercăm să integrăm aceste persoane care intră în Parc sau chiar locuiesc în Parc. De exemplu la noi în Parc locuiește familia Enache, Gică împreună cu copiii. Acum copiii nu mai stau acolo, dar Gică locuiește de 19 ani în Parc. Are un bordei. L-am sprijinit în ultimii ani pe Gică și acum câteva luni chiar l-am angajat în cadrul asociației noastre, tocmai pentru a-i putea oferi o alternativă. Îi plătim contribuții sociale, are acces la programe din partea statului pentru copii. Încercăm cu cei care sunt mai prezenți acolo, să le oferim alternative pentru a-i integra cumva. Pe de altă parte sunt oameni care n-o duc chiar atât de rău, nu sunt necăjiți. Aceștia vin să prindă păsări și să le vândă în târg, sau vin să pescuiască, altminteri fiind binemersi. Ei, aici ar trebui să intervenim împreună cu Poliția, dar înainte de Poliție cu niște programe de informare și conștientizare, în care să le spunem: ”Oameni buni, nu se mai poate pescui în Parc. Ar trebui să mergeți în altă parte și să pescuiți legal”, sau ”Nu mai puteți arunca deșeuri în Parc” șamd. Sunt mai multe categorii de probleme sociale cu care ne confruntăm acolo.

Citeste toata stirea aici

Sursa: Romania Curata

Publicat de: ziarmediu

Alte articole

Urecheală la Bruxelles pentru poluarea aerului

România are timp până luni, 5 februarie, ca să prezinte Comisiei Europene măsurile pe care …