Home / Paduri / Autoutilitară şi căruţă confiscate pentru că proprietarii transportau lemn fără acte

Autoutilitară şi căruţă confiscate pentru că proprietarii transportau lemn fără acte

Doi proprietari au rămas fără autoutilitară şi, respectiv, fără căruţă, după ce au fost depistaţi cu încărcături de material lemnos în vehiculele pe care le conduceau, fără a avea acte de provenienţă asupra mărfii. De asemenea, aceştia au fost sancţionaţi contravenţional, iar întreaga cantitate de lemn a fost confiscată de oamenii legii. În urma modificării Legii 171/2010, privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, sancţiunile aplicate celor care sunt depistaţi transportând material lemnos, fără a avea acte de provenienţă, sunt foarte aspre, mergând până la confiscarea vehiculelor cu care se efectuează transportul.

 

I-au confiscat căruţa pentru lemn în valoare de 169 de lei

În urma unui apel la 112, cu privire la faptul că o căruţă transportă ilegal lemn pe o stradă din municipiul Rădăuţi, poliţiştii l-au oprit marţi după-amiază, în jurul orei 15.45, pe un bărbat de 46 de ani, care circula cu căruţa încărcată cu cherestea pe strada Cuza Vodă din municipiu.

În urma verificărilor făcute de poliţişti, s-a constatat faptul că proprietarul căruţei nu avea aviz de însoţire a mărfii sau alte acte de provenienţă. Poliţiştii au solicitat sprijinul unor lucrători ai ocolului Silvic Marginea, care au inventariat întreaga cantitate de lemn, constatând o încărcătură de 1,3 metri cubi de cherestea de răşinoase şi fag, în valoare de 169 de lei. Căruţaşul a fost sancţionat contravenţional cu avertisment, conform aceleiaşi legi, materialul lemnos fiind confiscat şi descărcat la Herghelia Rădăuţi. De asemenea, poliţiştii au confiscat şi căruţa bărbatului, care a fost indisponibilizată în curtea Poliţiei municipiului Rădăuţi.

Păgubit de aproape 12.000 de lei, în urma unui control în trafic

Poliţiştii Secţiei de Poliţie Rurală Gălăneşti au oprit marţi, în jurul orei 17.30, pe un drum judeţean din comuna Frătăuţii Noi, o autoutilitară marca Ford Tranzit înmatriculată în Bulgaria, condusă de un localnic în vârstă de 61 de ani. În interiorul maşinii poliţiştii au descoperit cherestea şi grinzi de răşinoase, iar în urma inventarierii materialului lemnos au constatat o cantitate de 3,6 metri cubi pentru care bărbatul nu avea nici un fel de act de provenienţă. Cel de la volan a fost sancţionat contravenţional cu o amendă de 5.000 de lei, iar întreaga cantitate de lemn, în valoare de 1.933,2 lei, a fost confiscată. În conformitate cu legea mai sus amintită, poliţiştii au confiscat şi autoutilitara cu care s-a realizat transportul, estimată la valoarea de circa 5.000 de lei, care a fost indisponibilizată la sediul Poliţiei Municipiului Rădăuţi. Mai multe astfel de măsuri au fost luate în cadrul controalelor efectuate în ultima perioadă şi în urma cărora au fost depistate transporturi de masă lemnoasă fără acte. Legea 171/2010 Modificată are numeroşi contestatari şi ar putea fi reevaluată în viitor, în ceea ce priveşte cantitatea de lemn fără acte pentru care poate fi luată măsura confiscării vehiculului. Pentru cei cărora însă li s-au confiscat mijloace de transport în urma controalelor, singurele care ar putea aprecia dacă au fost sau nu exagerate aceste măsuri sunt instanţele de judecată.
Sursa: Monitorul de Suceava

Publicat de: ziarmediu

Alte articole

Tăierile ilegale au fost reduse cu 35% în fondul forestier din Vrancea

Tăierile ilegale de lemn din pădurile Vrancei s-au redus cu circa 35%, arată un raport …