Home / Mediu / ÎNCĂLZIRE GLOBALĂ – Australia s-a confruntat cu fenomene meteo extreme, într-o vară a tuturor recordurilor

ÎNCĂLZIRE GLOBALĂ – Australia s-a confruntat cu fenomene meteo extreme, într-o vară a tuturor recordurilor

Căldură intensă, incendii de pădure, inundații – sunt fenomene extreme care s-au înmulțit în Australia, ce s-a confruntat cu o vară care a depășit toate recordurile, iar schimbarea climatică va agrava fenomenul în viitor, avertizează climatologii, relatează AFP.

Peste 205 de recorduri meteorologice au fost înregistrate în timpul celor 90 de zile ale verii australe, între decembrie și februarie, estimează Climate Council, un organism independent de cercetări privind climatul, într-un raport publicat marți.

Centrul și estul Australiei s-au confruntat cu episoade de căldură intensă și incendii de pădure, în timp ce vestul a fost afectat de ploi puternice și de inundații, susțin cercetătorii.

„Schimbarea climatică, provocată în mare parte de arderea cărbunelui, petrolului și gazului, agravează intensitatea episoadelor meteorologice extreme”, explică raportul.

„Zilele de căldură extremă și valurile de căldură vor deveni din ce în ce mai frecvente și din ce în ce mai intense în Australia, ceea ce va agrava riscurile pentru infrastructurile esențiale (precum alimentarea cu energie electrică), economie, sistemul de sănătate și ecosistem”, se mai menționează în textul citat.

Potrivit raportului semestrial al Biroului de meteorologie (CSIRO) publicat în octombrie, temperatura a crescut cu circa un grad Celsius din 1910 pe continent.

În timpul verii se produc frecvent incendii de pădure în Australia, dar schimbarea climatică agravează riscurile, provocând creșterea temperaturilor aerului și a apei.

„În Australia, este mai dificil să dificil să observăm impactul schimbării climatice, pentru că avem o climă foarte variată”, a declarat pentru AFP Will Steffen, om de știință membru al Climate Council. „Dar extremele noastre au devenit atât de extreme încât se poate vedea cu claritate influența schimbării climatice”, a adăugat el.

Din cauza faptului că are o populație scăzută raportat la teritoriu (24 de milioane de locuitori) și din cauza puternicei sale dependențe de cărbune, Australia este unul dintre cei mari emițători de gaze cu efect de seră pe cap de locuitor.

Andrew Stock, specialist în energie al Climate Council, a dezvăluit la rândul său că infrastructurile energetice nu au fost adaptate la episoadele meteo extreme.

Statul Australia de Sud a fost în întregime privat de electricitate anul trecut după un episod de ploi torențiale și rafale de vânt violente.

Sursa: Agerpres

Publicat de: ziarmediu

Alte articole

Urecheală la Bruxelles pentru poluarea aerului

România are timp până luni, 5 februarie, ca să prezinte Comisiei Europene măsurile pe care …