Home / Paduri / Percheziţii la Bistriţa Bîrgăului! Sunt vizate infracţiuni silvice

Percheziţii la Bistriţa Bîrgăului! Sunt vizate infracţiuni silvice

Percheziţii la Bistriţa Bîrgăului desfăşurate de poliţiştii din cadrul Serviciului de Combatere de Investigare a Criminalităţii Economice împreună cu reprezentanţi ai Gărzii Forestiere la au loc şi la această oră la o serie de agenţi economici din domeniul exploatării masei lemnoase, dar şi la Ocolul Silvic Bistriţa Bîrgăului!

Potrivit informaţiilor Gazeta de Bistriţa, percheziţiile au început la primele ore ale dimineţii, poliţiştii demarând o serie de verificări în cadrul unui dosar penal pentru infracţiuni silvice.

Aceleaşi surse susţin că firma vizată ar fi Zadorsim SRL, dar şi Ocolul Silvic Bistriţa Bîrgăului.

Despre Zadorsim SRL Gazeta de Bistriţa a scris anul trecut, când publicaţia noastră a demarat o serie de dezvăluiri cu privire la jaful din pădurile din zona Bistriţei Bîrgăului, cu date concrete care provin din rapoartele Gărzii Forestiere.

Iată ce scria într-un raport Garda Forestieră în urma unui control efectuat într-o partidă din Piatra Mare unde lemnul era exploatat de SC Zadorsim SRL.

„Cu ocazia constituirii acestei partizi au fost inventariate un număr total de 817 arbori, din care:

  • un număr de 248 din specia brad cu un volum brut pe picior de 419 mc;
  • un număr de 432 din specia molid cu un volum brut pe picior de 543 mc;
  • un număr de 132 din specia fag cu un volum brut pe picior de 181 mc;
  • un număr de 5 din specia paltin de munte cu un volum brut de 2 mc.

Cu ocazia controlului s-a încercat identificarea tuturor arborilor marcaţi cu ocazia constituirii partizii sau a cioatelor rămase în urma exploatării arborilor, care prezentau urme ale unui dispozitiv special de marcat cu marcă rotundă şi vopse de culoare maro. Cioatele au fost măsurate la înălţimea de 0,3 m de la sol, iar arborii pe picior au fost măsuraţi de la 1,3 m de la sol, fiind identificate:

  • un număr de 291 cioate şi 16 arbori pe picior din specia brad;
  • un număr de 427 de cioate şi 29 arbori pe picior din specia molid;
  • un număr de 72 de cioate şi 29 arbori din specia fag;
  • un număr de 0 cioate şi 4 arbori pe picior din specia paltin.

Cu ajutorul Biometriei arborilorşiarboretelor din România, diametrele cioatelor identificate au fost ridicate la înălţimea de 1,3 m de la sol, iar cu ajutorul volumelor unitare ce au stat la baza calculării actului de punere în valoare nr. 535281 s-a recalculat actul iniţial (pentru un număr total de 868), rezultând un volum total de 1681 mc, din care 714 mc din specia brad; 790 mc din specia molid; 172 mc din specia fag; 5 mc din specia paltin.

Astfel, s-a constatat că pe suprafaţa parchetului există un număr de 83 de cioate sau arbori (59 din specia brad şi 24 din specia molid), care prezentau urme ale unui dispozitiv special de marcat cu marca rotundă şi cu vopse de culoare maro, în plus faţă de numărul iniţial de arbori marcaţi cu ocazia constituirii partizii 535281. În ceea ce priveşte volumul rezultat în urma recalculării actului de punere în valoare, se observă că acesta este mai mare cu 542 mc faţă de actul iniţial, respectiv 295 mc la specia brad şi 247 la specia molid”, se arată în documentul Gărzii Forestiere.

Parcurgând mai departe documentul, reiese faptul că angajaţii Ocolului Silvic aveau şi ei în carnetele de inventariere trecut un număr de cioate (marcate cu ciocanul şi cu vopsea maro), însă acesta era mult mai mic decât ceea ce au găsit inspectorii în teren.

De fapt în respectivele carnete de inventariere erau menţionate 83 de cioate, în timp ce la control s-au găsit 221 de cioate care aveau diametre cuprinse între 44,1 cm şi mai mari de 80 cm.

„Prin urmare, rezultă faptul că cele 221 bucăţi cioate care prezentau urme ale unui dispozitiv special de marcat cu marcă rotundă şi vopsea de culoare maro, din categoria diametrelor cuprinse între 44,1 cm şi mai mari de 80 cm, nu au făcut parte din categoria arborilor inventariaţi cu ocazia constituirii partizii nr, 535281, iar aceştia au fost tăiaţi ilegal”, conchid inspectorii Gărzii Forestiere, care precizează şi paguba produsă: 523 mc lemn din specia răşinoase în valoare de 254.598 lei.

Sursa: Gazeta de Bistrita

Publicat de: ziarmediu

Alte articole

Tăierile ilegale au fost reduse cu 35% în fondul forestier din Vrancea

Tăierile ilegale de lemn din pădurile Vrancei s-au redus cu circa 35%, arată un raport …