Home / Mediu / Pierderea biodiversității subminează drepturile omului, avertizează un expert ONU

Pierderea biodiversității subminează drepturile omului, avertizează un expert ONU

Un expert al Națiunilor Unite a cerut săptămâna aceasta guvernelor lumii să-și îndeplinească obligațiile de a proteja biodiversitatea și de a evita o dispariție majoră a plantelor și animalelor de neînlocuit de pe Terra, informează Cnews Matin și EFE.

„Pierderea rapidă a biodiversității în lume ar trebui să fie semnalul de alarmă”, a declarat John H. Knox, raportorul special al ONU privind drepturile omului și mediul. ”Suntem pe drumul cel bun pentru o a șasea extincție globală a speciilor din istoria planetei. Cu toate acestea, statele încă nu reușesc să oprească factorii principali ce contribuie la de pierderea biodiversității, și anume: distrugerea habitatelor naturale, braconajul și schimbările climatice”, a spus Knox într-un discurs cu ocazia Zilei Mondiale a Vieții Sălbatice marcate la 3 martie.

Cel puțin din 2014 încoace, oamenii de știință încearcă să alerteze autoritățile în fața numărului tot mai mare de specii pe cale de dispariție. De atunci, mulți biologi cred că a șasea extincție majoră a început deja. Diferența față de precedentele cinci este că de data aceasta omul este responsabil.

John H. Knox a dorit, de asemenea, să sublinieze faptul că „pierderea biodiversității” compromite „o gamă largă de drepturi ale omului, inclusiv dreptul viață, la sănătate, la hrană și apă. ”

Într-adevăr, așa cum detaliază expertul, pierderea biodiversității diminuează productivitatea și stabilitatea agriculturii și pescuitului, subminând dreptul la hrană. Aceasta cauzează distrugerea surselor potențiale de medicamente, crește expunerea la anumite boli infecțioase și limitează dezvoltarea sistemului imunitar uman, degradânt, astfel, dreptul la viață și la sănătate. Se elimină, de asemenea, filtrele naturale ale ciclului apei, subminând dreptul la apă.

„Datoria statelor de a-și îndeplini obligațiile care le revin în materie de drepturile omului include obligația de a proteja biodiversitatea de care depind aceste drepturi”, a conchis expertul.

În cursul celor cinci extincții în masă pe care le-a cunoscut planeta în ultimii 450 de milioane de ani, între 70 și 90 la sută din speciile în viață au dispărut de fiecare dată. Cea mai recentă extincție datează de 65 de milioane de ani și a dus la dispariția dinozaurilor.

 

Sursa: Agerpres

Publicat de: ziarmediu

Alte articole

Urecheală la Bruxelles pentru poluarea aerului

România are timp până luni, 5 februarie, ca să prezinte Comisiei Europene măsurile pe care …