Home / Legi si politici de mediu / 15,4 milioane euro pentru proiecte de mediu

15,4 milioane euro pentru proiecte de mediu

Guvernul a modificat OUG nr.34/2015 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbţiei fondurilor externe nerambursabile.

Prin OUG 34/2015 s-a creat cadrul legal prin care unele obiective de investiţii, finalizate sau în execuţie, care au fost iniţial finanţate printr-o serie de programe naţionale de dezvoltare locală, de mediu şi de gospodărire a apelor, puteau fi transferate către POS Mediu 2007-2013, în conformitate cu regulile de implementare ale acestuia.

În vederea evitării dublei finanţări a investiţiilor care au fost finanţate iniţial din surse naţionale, OUG 34/2015 stipula că plata din fondurile aferente POS Mediu a acestor investiţii se va realiza ulterior plăţilor efectuate de CE pentru aceste proiecte.

Prin OUG de modificare, Guvernul reglementeză cadrul legal pentru rambursarea cheltuielilor solicitate de beneficiarii proiectelor, ţinând cont că până la 31 martie 2017 are loc procesul de închidere a POS Mediu. Prin aplicaţia finală de plată pe program se va realiza reglajul conturilor şi există riscul să nu mai poată fi efectuate plăţile pe aceste proiecte, mai exact să nu mai existe plăţi către România.

O altă modificare se referă la faptul că sumele primite din fonduri de la Uniunea Europeană pentru POS Mediu, aferente plăţilor eligibile în cadrul proiectelor retrospective, se fac venit la bugetul de stat, la o poziţie bugetară distinctă, prin intermediul autorităţilor de management.

Valoarea cheltuielilor eligibile autorizate de către AM POS Mediu cuprinse în declaraţia Finală de Cheltuieli aferentă proiectelor retrospective este de aproximativ 15,4 milioane euro.

De asemenea, actul normativ prevede recuperarea sumelor rambursate necuvenit prin plata voluntară a beneficiarilor într-un termen de 30 de zile de la momentul notificării acestora, precum şi crearea mecanismnului instituţional pentru acestă acţiune. În cazul în care beneficiarul nu plăteşte voluntar, conform termenului, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management pentru POS Mediu, solicită în scris Ministerului Finanţelor Publice sistarea alimentării atât cu cote defalcate din impozitul pe venit, cât şi cu sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrare, cu excepţia plăţilor pentru achitarea drepturilor salariale.

Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, susţine faptul că: „prin modificarea adoptată astăzi în Guvern, practic, vorbim de 15,4 milioane euro care vor putea să fie folosiţi pentru alte investiţii în interesul cetăţenilor, în comunităţile beneficiare de proiecte retrospective. Prin această ordonanţă, în perioada imediat următoare, conturile administraţiei locale se vor reîntregi cu suma investită, iar administraţiile vor beneficia şi de un bonus de 25%, în conformitate cu prevederiile Ordonanţei”.

Sursa: Cuget Liber

Publicat de: ziarmediu

Alte articole

Senatul a adoptat o propunere legislativă de modificare a Codului Silvic

Deputatul bistriţean din partea PSD, Doina Pană, continuă demersurile pentru implementarea legii de înfiinţare a …