Home / Paduri / Retrocedări discutabile de pădure din județul Buzău, demontate una câte una în instanțe de juriștii Romsilva

Retrocedări discutabile de pădure din județul Buzău, demontate una câte una în instanțe de juriștii Romsilva

Pentru apărarea fondului forestier al județului, Direcția Silvică este parte în nume­roa­se procese care au ca obiect retrocedări de pădure discutabile. În cursul anului 2016, juriștii Regiei Naționale a Pă­durilor – Romsilva au reușit să păstreze în proprietatea publi­că a statului român încă 21.387 de hectare de fond forestier, cele mai multe în județele Buzău, 2.754 de hectare, Gorj, 2.622 de hectare și Argeș, 1.276 de hectare.

În ultimii ani, reprezentan­ții din județul Buzău ai Romsilva au apelat la instanțe pentru a opri mai multe re­tro­cedări în care există semne de întrebare în privința corectitudinii solicitărilor făcute. Procesele sunt deschise pentru o supra­fa­ță ce depășește 10.000 de hectare de teren forestier.

De departe, cea mai mare reușită a juriștilor Romsilva, în județul Buzău, este recuperarea, în 2014, a celor peste 63.000 hectare de pădure de la  Teodor Năstase și SC Expres Invest SRL, retrocedate inițial printr-o sentință a Judecătoriei Pătârlagele, sentință dată în baza unor documente din anul 1912 și, respectiv, din anul 1915. De fapt, pădurea cerută are la bază documente din 1723 emise de Preda Buzescu, iar Teodor Năstase, medic veterinar și fost șef al Hergheliei Rușețu, se consideră moștenitor al vestitului boier. Supra­fața câștigată în instanță de Teodor Năstase se întindea pe localitățile Cislău, Colți, Nehoiu, Gura Teghii, Pătârlagele, Siriu, Brăești, Bozioru și Cozieni, adică toată partea de nord a județului. Parte din această suprafață de pădure fusese retrocedată și Obștilor Moșnenilor Buzoieni și Academiei Române.

De altfel, importante suprafețe de pădure din zona de munte a județului Buzău au fost retrocedate prin decizii discutabile ale Judecătoriei Pătârlagele, unele cazuri intrând în atenția procurorilor.

În ultimii doi ani, Statul român a câștigat aproape 300.000 de hectare de pădure în urma proceselor câștigate în instanță de Regia Națională a Pădurilor (RNP) – Romsilva.

Cea mai importantă supra­față forestieră recuperată de statul român de la Fondul  Bi­sericesc Ortodox Român al Bucovinei (FBORB) este pădurea din județul Suceava, circa 166.814 hectare, pe un proces care s-a judecat mai bine de 16 ani.

În urma aplicării legilor pentru restituirea proprie­tăților, fondul forestier proprietate publică a statului, administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, s-a diminuat însă la 3,14 milioane de hectare, adică aproape 49% din totalul fondului forestier național.

 

Sursa: Opinia Buzau

 

Publicat de: ziarmediu

Alte articole

Tăierile ilegale au fost reduse cu 35% în fondul forestier din Vrancea

Tăierile ilegale de lemn din pădurile Vrancei s-au redus cu circa 35%, arată un raport …